Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Povstalci a vláda v Sýrii z humanitárnych dôvodov uzavreli prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Jednotky sýrskej opozície a vládna armáda uzavreli dohodu o prímerí, ktorou sa z humanitárnych dôvodov končí rok trvajúca blokáda mesta Muadamíja aš-Šám neďaleko Damasku. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

V súlade s dohodou protivládni povstalci, ktorí mesto kontrolovali doteraz, zložia zbrane a odídu a ak obyvateľstvo vyvesí štátne vlajky, výmenou za to do ich časti mesta dovezú potraviny a ďalšie zásoby.  "Je to poníženie pre povstalcov - vyvesiť vlajku štátu, ktorý zabíja sýrsky ľud, ale nemajú na výber, pretože deti zomierajú od hladu," uviedol pre agentúru DPA jeden z opozičných aktivistov. 

Hovorca Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán uviedol pre libanonskú televíziu, že "pre povstalcov to bolo ťažké rozhodnutie. Bola to horká pilulka, ktorú museli prehltnúť, aby umožnili zachrániť civilistov"

Počas posledného prímeria na jeseň civilisti dostali možnosť opustiť povstalcami ovládnuté mesto, ale rebeli nemuseli zložiť zbrane, ani vyvesiť "nepriateľské zástavy". Podľa libanonskej prosýrskej televízie al-Majadín už nad vodnými nádržami v donedávna povstalcami ovládanej časti mesta zaviali sýrske zástavy. Občianska vojna v Sýrii si od svojho vypuknutia v roku 2011 vyžiadala už viac ako 130.000 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu