Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prominentná novinárka skončila v krvi: Polícia ju našla surovo zbitú v kroví

Opozičnú aktivistku a novinárku Teťjanu Čornovilovú surovo zbili Zobraziť galériu (3)
Opozičnú aktivistku a novinárku Teťjanu Čornovilovú surovo zbili (Zdroj: SITA)

KYJEV - Prominentnú ukrajinskú občiansku aktivistku, 34-ročnú novinárku na voľnej nohe Teťjanu Čornovilovú včera v noci prepadli neznámi útočníci a brutálne ju zbili. Podľa novín Ukrajinska Pravda, pre ktorú tiež písala, jej zlomili nos, spôsobili otras mozgu a množstvo pomliaždenín.

Novinárku, ktorá sa venovala korupcii na najvyšších miestach, našla policajná hliadka zbitú v kroví neďaleko Kyjeva. Iba zopár hodín predtým zverejnila článok o majetkových pomeroch vysokých vládnych činiteľov.
      
Podľa opozičných aktivistov sa Čornovilová nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.
      
Stovky demonštrantov v Kyjeve požadovali včera rezignáciu ministra vnútra Vitalija Zacharčenka. Niektorí z nich držali fotografie novinárky, ktorá bola jedným zo spoluorganizátorov masových demonštrácií, ktoré už mesiac otriasajú Kyjevom.
      
Novinárka sa v noci vracala svojím autom domov, keď ju zablokoval športový automobil. Muži, ktorí ním cestovali, jej rozbili na aute zadné sklo a vytiahli ju von, kde ju zbili. Podľa vyjadrenia jej manžela Mykolu Berezového má zlomeniny nosa a tváre.
      
V článku, ktorý tesne predtým zverejnila, písala o luxusnej predmestskej rezidencii, ktorú si údajne stavia minister Zacharčenko.
      
Prezident Viktor Janukovyč dnešný útok na novinárku odsúdil a nariadil jeho dôkladné vyšetrenie.
      
Obavy nad viacerými podobnými útokmi v uplynulých týždňoch vyjadrila aj americká ambasáda v Kyjeve.
      
Svetový šampión v boxe, vodca opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko obvinil úrady, že sa pokúšajú zastrašiť aktivistov opozície a vyzval na celoštátne bojkotovanie vlády. "Chcú paralyzovať ľudí strachom. To sa nestane," citovala ho agentúra Associated Press.
      
Na Štedrý deň bol v Charkove zbitý a pobodaný organizátor opozičných protestov Dmytro Pylypec.
      
Šéfka Centra pre občianske slobody, Oleksandra Matvejčuková, povedala, že "ak sú napadaní ľudia, ktorí bránia ľudské práva... už nie je možné hovoriť o demokracii."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu