Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež František sa oprel do marxizmu, je to podľa neho zlá ideológia

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež František vo svojom živote stretol rad marxistov, ktorí boli dobrými ľuďmi. Marxistická ideológia je ale zlá a on sám sa za žiadneho komunistu nepovažuje. Hlava rímskokatolíckej cirkvi to uviedla v rozhovore, ktorý dnes publikoval taliansky denník La Stampa.

"Ideológia marxizmu je zlá. V živote som ale stretol mnoho jej vyznávačov, ktorí boli veľmi dobrými ľuďmi, takže mi to neprekážalo," uviedol pápež. Jeho kritika nerovností, ktoré vyvoláva dnešný globálny ekonomický systém, nie je podľa Františka žiadnou expertnou analýzou. Je prejavom sociálnej doktríny rímskokatolíckej cirkvi. "Táto kritika zo mňa marxistu nerobí," poznamenal pápež.

Koncom novembra sa pápež vo svojej apoštolskej exhortácii (pápežskom nabádaní) Evangelii Gaudium zastal chudobných vo svete, ktorí sú vystavení diktatúre "nemilosrdného" trhu. Tá celé skupiny ľudí vykazuje na okraj spoločnosti. "Peniaze musia slúžiť a nie vládnuť," uviedol pápež v dokumente.

Jeho poznámky vyvolali kritiku amerických konzervatívnych kňazov, ktorí text pápežského prehlásenia označili za "číry marxizmus". Ultrakonzervatívny americký komentátor Jonathan Moseley napísal, že "Ježiš Kristus nebol socialista, ale kapitalista vyznávajúci osobnú zodpovednosť". Podľa Stuarta Varneyho, anglikánskeho komentátora televízie Fox, je pápež zástancom "neosocializmu".

Františkovi životopisci ale také závery odmietajú. Pápež podľa nich nemá k marxizmu blízko. Aj keď nie je prehnaným konzervatívcom, s ľavicovými tendenciami inšpirovanými Marxom sa vraj počas svojho života často stretával.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu