Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Demonštrácie v Taliansku: Tisíce ľudí v uliciach, ochromená doprava!

Tisíce demonštrantov ochromili cestnú a železničnú dopravu
Tisíce demonštrantov ochromili cestnú a železničnú dopravu (Zdroj: YouTube)

RÍM - Tisícky protestujúcich talianskych farmárov, šoférov nákladných vozidiel a nezamestnaných dnes v mnohých mestách krajiny zablokovali cestnú a železničnú dopravu, vyjadrujúc tak svoju nespokojnosť s celým radom problémov - od globalizácie po ceny pohonných hmôt, Európsku úniu, menu, banky a daňovú spoločnosť Equitalia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Situácia sa v jednotlivých sektoroch neustále zhoršuje po ústupe hospodárskej krízy, ktorá trvala vyše dvoch rokov. "My, farmári, tu dnes na uliciach hovoríme štátu, vláde a odborom 'Dosť!' Už ďalej nedokážeme čeliť súčasným podmienkam," uviedol hovorca jednej z protestujúcich skupín Giorgio Bissoli. Voči zúčastneným demonštrantom polícia zakročila slzotvorným plynom.

V Turíne protestujúci chôdzou po koľajniciach zastavili vlaky na hlavnej stanici a zhromaždili sa pred vládnou budovou regiónu Piemont. Menšie demonštrácie podobného charakteru sa uskutočnili v regiónoch Benátsko, Emilia-Romagna a Sicília. Takzvané "vidlové hnutie", na ktorom stavajú aj tieto protesty, pôvodne tvorili sicílski farmári dožadujúci sa väčšej pomoci a podpory od vlády.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa nachádza v hlbokej recesii, pričom nezamestnanosť mladých ľudí presahuje 40 percent a krach podnikov od minulého roka vzrástol o desať percent. Premiér Enrico Letta varoval, že masívny odpor talianskej verejnosti voči opatreniam vlády a EÚ môže viesť k nepriaznivým výsledkom vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať na budúci rok.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu