Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dve desiatky firiem majú záujem o likvidáciu sýrskych chemických zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAAG - Viac ako dve desiatky firiem prejavili záujem podieľať sa na likvidácii zásob sýrskych chemických zbraní. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu.

Organizácia pred týždňom oslovila rôzne spoločnosti s otázkou, či majú záujem zapojiť sa do procesu ničenia chemického arzenálu Damasku, na ktorom sa dohodli Spojené štáty s Ruskom.

Prípadní záujemcovia sa mohli prihlásiť do dnešného dňa. Zdroje citované agentúrou Reuters nekonkretizovali, ktoré firmy na ponuku OPCW zareagovali.

Takýto krok potvrdil len Timo Piekkari, hlavný manažér fínskej štátnej spoločnosti Ekokem, ktorá sa okrem iného špecializuje na likvidáciu toxických odpadov.

"Prejavili sme náš záujem uchádzať sa o (zničenie) niektorých chemikálií zo zoznamu (OPCW), ktoré sú dosť podobné tomu, s čím sa rutinne zaoberáme," uviedol Piekkari.

Sýrsky prezident Bašár Asad súhlasil, že sa pridá k celosvetovému zákazu chemických zbraní, keď Washington pohrozil leteckými útokmi voči jeho režimu. Inšpektori OPCW už skontrolovali Sýriou deklarovaných 1300 ton sarinu, horčičného plynu a ďalších materiálov. V polovici novembra organizácia rozhodla, že väčšinu smrtiaceho materiálu vyvezú do zahraničia do konca tohto roka a zničená bude do polovice roka 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu