Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pápež vyzval veriacich k solidarite s obeťami prírody na Sardínii

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN/RÍM - Pápež František, ktorý sa modlí za obete obrovskej prírodnej katastrofy na stredomorskom talianskom ostrove Sardínia, vyzval dnes veriacich k solidarite s poškodenými v postihnutej oblasti. Informáciu priniesla tlačová agentúra APA.

Hlava katolíckej cirkvi iba nedávno, v septembri navštívila pútnické miesto Bonaria v Cagliari na Sardínii, kde celebrovala omšu za účasti viac ako 100.000 veriacich.

Talianska konferencia biskupov sa dnes rozhodla uvoľniť milión eur na pomoc ľuďom, ktorí prišli na Sardínii o strechy nad hlavou.

Koordináciu prác v postihnutej oblasti prevzal popoludní osobne taliansky premiér Enrico Letta, ktorý pricestoval na ostrov, na ktorom vláda už predpoludním vyhlásila stav núdze a na pomoc ktorému uvoľnila 20 miliónov eur.

Bilancia cyklónu Kleopatra, sprevádzaného na Sardínii prívalovými dažďami a prudkým nárazovým vetrom, je najmenej 16 mŕtvych, sedem nezvestných a asi 2700 osôb bez strechy nad hlavou. Úrady večer podľa agentúry ANSA upresnili predošlé správy o 18 obetiach: jedného človeka považovaného za mŕtveho našli živého, ďalšia obeť je nezvestná a jej úmrtie nebolo potvrdené.

Výšku materiálnych škôd spôsobených prírodným živlom zatiaľ ani neodhadli. Solidaritu so zasiahnutým regiónom vyjadril dnes aj taliansky prezident Giorgio Napolitano.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyjadril smútok nad tragédiou na Sardínii a najvyšší predstaviteľ Európskeho parlamentu Martin Schulz vyzval na minútu ticha za obete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu