Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sudkyňa v Missouri zastavila popravu belošského rasistu

Joseph Paul Franklin
Joseph Paul Franklin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Federálna sudkyňa v americkom štáte Missouri zablokovala v utorok plánovanú popravu sériového vraha a belošského rasistu Josepha Paula Franklina (63), sympatizujúceho s nacistami.

Väčšinu z jeho vyše 20 obetí tvorili černosi a židia, ktorých zastrelil počas štvorročného obdobia pred viac ako 30 rokmi. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Franklin uviedol úradom, že v mladosti ho ovplyvnila nacistická ideológia. Popraviť ho mali smrtiacou injekciou dnes o 00.01 h miestneho času (07.01 h SEČ).

Sudkyňa Nanette K. Laughrey však v utorok popoludní popravu zastavila, len niekoľko hodín pred jej vykonaním. Nariadila, že najprv sa musí vyriešiť námietka, ktorú Franklin a 21 ďalších väzňov odsúdených na smrť podali proti postupu pri popravách v štáte Missouri.

Franklin má byť popravený za zastrelenie 42-ročného Geralda Gordona pred synagógou na predmestí St. Luis v Missouri v roku 1977.

Páchateľ zabil až 20 ľudí, pričom sa zameriaval na černochov a židov po celých Spojených štátoch. Jeho strelecké vyčíňanie trvalo od roku 1977 do roku 1980. Usvedčili ho zo siedmich ďalších vrážd, ale odsúdili na smrť len za prípad v Missouri.

Odsúdený sa tiež priznal, že postrelil popredného aktivistu za občianske práva Vernona Jordana aj vydavateľa pornografického časopisu Hustler Larryho Flynta, ktorý je odvtedy ochrnutý od pása dolu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu