Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľsko zasiahli masové demonštrácie: Výtržníci podpálili aj ambasádu!

Po zrážkach vo Varšave zadržali už 39 výtržníkov Zobraziť galériu (4)
Po zrážkach vo Varšave zadržali už 39 výtržníkov (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Na 39 sa v pondelok večer zvýšil počet zadržaných extrémistov, ktorí sa podieľali na zrážkach v uliciach Varšavy. V poľskej metropole sa bezpečnostným zložkám podarilo medzičasom obnoviť verejný poriadok, v meste vládne aktuálne pokoj, situácia je pod kontrolou, informovala spravodajská televízia TVN24.

Podobne ako v uplynulých dvoch rokoch sa aj tentoraz o narušenie pokojného priebehu spomienkových podujatí pri príležitosti Dňa nezávislosti postarali krajne pravicoví nacionalisti, ktorí istý čas nerešpektovali ani výzvu radnice rozpúšťajúcu ich pochod.

Po zrážkach vo Varšave
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Celkove sedem policajtov zo stoviek nasadených ochrancov poriadku utrpelo zranenia po tom, čo sa stali terčom hádzania kameňov, petárd a fľašiek. Aj hasiči, ktorí sa pokúšali zasiahnuť pri likvidácii požiarov založených extrémistami, sa stali terčmi útokov zväčša maskovaných mužov.

Viacerí z účastníkov tzv. Pochodu nezávislosti sa pokúsili preniknúť na územie ruskej ambasády vo Varšave, v okolí ktorej dôrazne zasiahli policajné jednotky. Ani to však nezabránilo hádzaniu petárd na teritórium zastupiteľského úradu a zdemolovaniu príbytku policajtov, zabezpečujúcich tento objekt.

Po zrážkach vo Varšave
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Premiér Donald Tusk vyjadril v tejto súvislosti poľutovanie. Súčasne zdôraznil, že podobné vyčíňanie nemožno akceptovať. Súčasne poznamenal, že každý, kto čosi podobné toleruje a akceptuje, nesie za to spoluzodpovednosť.

Po zrážkach vo Varšave
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Veľmi ostro sa na adresu narušiteľov teritória zastupiteľského úradu vyjadril aj šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski, ktorý poznamenal, že to pre krajinu znamená hanbu vo svete a že to nemá nič spoločného s vlastenectvom.

Rusko kvôli protestom nacionalistov vo Varšave povolalo poľského veľvyslanca

Ruské ministerstvo zahraničných vecí povolalo dnes poľského veľvyslanca, aby vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s pondelkovými protestmi krajne pravicovo orientovanej mládeže vo Varšave, počas ktorých na budovu ruskej ambasády hodili petardy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"V súvislosti so včerajšími nepokojmi pri ruskej ambasáde vo Varšave bol poľský veľvyslanec Wojciech Zajaczkowski povolaný ruským ministerstvom zahraničných vecí," uviedol ruský rezort diplomacie v jednovetovom vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu