Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európe hrozí zdanenie všetkých občanov: O 10 percent majetku prídu aj Slováci!

Chcú z nás spraviť žobrákov? Zobraziť galériu (2)
Chcú z nás spraviť žobrákov?

BRATISLAVA/WASHINGTON - Viete si predstaviť, že by ktosi len tak prišiel a z vašich ťažko zarobených a odložených úspor a majetku si vzal desať percent bez toho, aby ho čakal nejaký zákonný postih? Už len pri pomyslení na to sa v mnohých ľuďoch búri žlč, ale vedomie, že presne takýto nápad má samotný Medzinárodný menový fond, je na zaplakanie. Ten sa po prevalení škandálu s jeho správou o plánovanom znárodňovaní obhajuje tým, že ide iba o výskumnú analýzu mapujúcu rôzne formy záchrany zadlžených štátov.

Kontroverzná správa s názvom Taxing Times, ktorú Medzinárodný menový fond zverejnil v októbri tohto roka, podľa jej kritikov jednoducho načrtáva, ako zase raz chce niekto zachrániť veľké výdavky vlád drancovaním obyvateľstva, a to kombináciou vyšších daní a priamej konfiškácie. Keďže však ľudia, ako aj ich majetok, sú mobilné, zahŕňa aj opatrenia, ktoré im zabránia v úteku pred takýmto nariadením. Na druhej strane skutočné problémy spojené s menovým systémom ako kartely a nezákonná záchrana bánk, sú úplne ignorované.

Podľa portálu openiazoch.sk, ktorý o správe a následnom mediálnom škandále informoval na Slovensku ako prvý, by mal tento mimoriadny krok vraj dokázať dostať krajiny eurozóny v zadlženosti na úroveň pred vypuknutím finančnej a hospodárskej krízy. Ekonómovia MMF predpokladajú, že takýto príspevok by niektorí dokonca považovali za "spravodlivý".

Jednorazové opatrenie v podobe desaťpercentnej mimoriadnej dane by sa však neobmedzovalo iba na vklady, ale týkalo by sa aj čistého domáceho majetku, vrátane dôchodkového sporenia, nehnuteľností a pod. MMF zatiaľ síce presne nevie, ako sa vyhnúť tomu, aby ho ľudia obchádzali, ale vo svojej správe vecne konštatuje: "Významný krok si pravdepodobne vyžiada intenzívnejšiu medzinárodnú spoluprácu, aby bolo ťažšie vyhnúť sa zdaneniu tým, že finančné prostriedky budú premiestnené inam."

Napriek tomu, že MMF sa snaží vzniknutú situáciu zmierniť konštatovaním, že nejde o odporúčanie, ale iba výskumnú analýzu, nálady medzi svetovými odborníkmi to veľmi neupokojilo. Portál thenewamerican.com tvrdí, že fond sa iba takouto pasívnou polohou snaží zle zamaskovať pokus o lúpež tak, aby znela prijateľne aj pre verejnosť.

Dobre známy je totiž prípad Cypru, kde sa snažili zachraňovať finančné inštitúcie tým, že siahnu obyvateľom na peniaze na ich účtoch, hoci to odôvodňovali rôznymi výhovorkami. Tentokrát by malo Európu spasiť desať percent z majetku každého občana zníženého o záväzky. Hovorca MMF však v utorok ešte raz zopakoval: "Je to čisto teoretický myšlienkový experiment. Žiadna takáto požiadavka zo strany MMF neexistuje."

Veriť sa síce tomu možno dá, ale stále existujú isté pochybnosti, keďže podľa odborníkov, aby bola táto daň efektívna, musí sa zriadiť rýchlo a neočakávane, aby ľudia nestihli previesť svoje úspory za hranice alebo do takých oblastí, kde bude ťažké po nich pátrať. Na druhej strane by mal asi každý štát problém presvedčiť svojich občanov, že takúto daň majú zaplatiť a neskončilo by sa to nepokojmi v uliciach.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu