Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OSN: Tretí svet produkuje milióny neplnoletých matiek!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Až viac ako 7 miliónov dievčat mladších ako 18 rokov, ktoré žijú v krajinách tretieho sveta, každoročne porodí dieťa.

Vo svojej najnovšej správe zverejnenej v stredu na to poukázali experti Organizácie Spojených národov. Až dva milióny z nich pritom porodia ešte predtým, ako dosiahnu 14. rok života. Väčšina z mladých matiek žije v subsaharskej Afrike a južne Ázii. Problém sa týka najmä Bangladéša, Čadu, Guiney, Mali, Mozambiku a Nigeru.

Podľa Populačného fondu OSN (UNFPA) až 70-tisíc dievčat vo veku 10 až 19 rokov každoročne zomrie na následky tehotenských alebo pôrodných komplikácií. Problém mladých matiek má okrem zdravotných aj sociálne riziká, keďže dievčatá musia pre tehotenstvo často odísť zo školy, alebo sú vytlačené na okraj spoločnosti. UNFPA preto vyzýva vlády v dotknutých krajinách, aby tento "obrovský globálny problém" riešili.

"Spoločnosť príliš často obviňuje z tehotenstva len dievča," komentoval správu nazvanú Materstvo v detstve výkonný riaditeľ UNFPA Babatunde Osotimehin. "Adolescentné tehotenstvo väčšinou nie je výsledkom konkrétnej voľby, ale naopak, je výsledkom absencie volieb," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu