Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zeman prvýkrát odovzdával vyznamenania, ceremóniu bojkotovali rektori

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Prezident ČR Miloš Zeman dnes prvýkrát od nástupu do funkcie odovzdával na Pražskom hrade štátne vyznamenania. Slávnostný večer ale bojkotovalo mnoho pozvaných hostí vrátane väčšiny rektorov, predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku či hudobníka Vladimíra Mišíka, informoval server iDNES.cz.

Prezident pri príležitosti 95. výročia vzniku samostatného Česko-Slovenska ocenil celkovo 29 osobností, medziiným zakladateľa divadla Semafor Jiřího Suchého, herečku Jiřinu Bohdalovú, herca Lubomíra Lipského či filozofa Václava Bělohradského. Suchý a filozof Erazim Kohák dostali Rad T.G. Masaryka, zvyšní ocenení Medailu za zásluhy.

Zeman v úvodnom príhovore vyzdvihol prvého česko-slovenského prezidenta Masaryka, ktorý podľa neho svojimi myšlienkami i činmi išiel proti hlavnému prúdu dobovej politiky. Týmto spôsobom dokázal napriek výhradám súdobých "realistických" politikov uskutočniť svoj sen o vzniku Česko-Slovenska.

Hlava štátu v tejto súvislosti zdôraznila, že štátne vyznamenania od neho dostávajú osobnosti, za ktorými zostáva trvalé dielo, a nielen dočasná "stopa v piesku".

Medzi stovkami pozvaných hostí nechýbali najvyšší ústavní činitelia ČR, ministri, senátori, ani Zemanov predchodca Václav Klaus s manželkou Liviou a manželka zosnulého exprezidenta Václava Havla Dagmar Havlová.

Desiatky miest v sále ale zostali neobsadené. Väčšina rektorov sa na slávnosti nezúčastnila na protest proti tomu, že Zeman nepozval dvoch ich kolegov, s ktorými sa dostal do osobného sporu.

Na Pražský hrad nedorazil ani primátor hlavného mesta Tomáš Hudeček: na protest proti nepozvaniu dvojice rektorov i proti vyznamenaniu Zemanovho stúpenca, slušovického agronóma Františka Čubu. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pozvanie odmietol s tvrdením, že sa prezident mieša do vnútrostraníckych záležitostí sociálnych demokratov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu