Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tajomná minulosť nechceného bábätka: V inom štáte má sestru, ktorú tiež opustili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

AMSTERDAM – Testy DNA, ktoré urobili holandské úrady s úmyslom zistiť totožnosť opusteného niekoľkodňového chlapčeka, priniesli tajuplný výsledok: jeho súrodencom je dievčatko, opustené v Nemecku o 20 mesiacov skôr.

 Informáciu dnes priniesla nemecká tlačová agentúra DPA. Chlapčeka našli okoloidúci ľudia 18. júna okolo 06.00 h neďaleko holandského mesta Roermond. Dieťa bolo zabalené do bieleho uteráku a jeho vek odhadli lekári približne na tri až štyri dni.

Testy DNA nariadené holandskou prokuratúrou ukázali, že je bratom dievčatka, nájdeného asi o 100 kilometrov ďalej 20. októbra 2011, pri hlavnej ceste v blízkosti nemeckého mesta Kolín nad Rýnom. Dievčatko takisto našli zabalené do uteráka a položené na mimoriadne viditeľnom mieste pri krajnici cesty. V oboch prípadoch bola pupočná šnúra správne podviazaná.

Holandské úrady sa uchýlili k testu DNA po tom, čo 30 informácií prijatých počas leta od občanov neprinieslo žiaden výsledok. No len čo chlapcovu DNA zaradili do európskej databázy, našiel sa zhodný náprotivok. Test ukázal, že obe deti majú tú istú matku. Na potvrdenie toho, či majú aj spoločného otca, sú potrebné ďalšie testy.

"Stále nevieme, kto je ich matka," uviedla holandská prokurátorka Karin Jansenová. Matka je oficiálne podozrivou osobou v prípade, hoci o vine úrady zatiaľ nehovoria. V prípade je ešte priveľa nezodpovedaných otázok, dodala Jansenová. Chlapček, ktorého meno nezverejnili, bol umiestnený do pestúnskej rodiny.

"Chutí mu jesť, chutí mu piť. Dobre spí a je to šťastný chlapec," uviedla pracovníčka z holandského odboru starostlivosti o deti a mládež. Dodala, že najlepšie by bolo, keby sa preňho našla trvalá rodina, "najradšej pri jeho sestre". Nemecké a holandské úrady teraz spoločne pracujú na zlúčení súrodencov. Je nádej, že chlapca si vezme adoptívna rodina dievčatka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu