Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miliónové husle: Nástroj, ktorý sprevádzal Titanic do hlbín, už vydražili

(Zdroj: internet)

LONDÝN – Husle, patriace kapelníkovi z Titanicu Wallaceovi Hartleymu, ktoré sa našli v mori pri jeho tele vyše týždeň po potopení lode, vydražil dnes na aukcii v Anglicku anonymný kupec za 900.000 libier (1,065 milióna eur).

Struny v slanej morskej vode skorodovali a husle sú ako hudobný nástroj nepoužiteľné, napísala agentúra Associated Press. Aukčná spoločnosť Henry Aldridge and Son, ktorá sa špecializuje na spomienkové predmety z Titanicu, očakávala, že sa husle predajú za vyše 200.000 libier (236.650 eur).

"Je to pozoruhodný kus histórie," citovala agentúra AP Andrewa Aldridga z aukčnej spoločnosti Henry Aldridge and Son. "Som dražiteľom už 20 rokov, ale ešte nikdy som nevidel predmet, ktorý vyvoláva v ľuďoch taký príval emócií," dodal. Aukčná spoločnosť uviedla, že husle boli ich objavenia v roku 2006 podrobené početným testom pravosti. Tento rok dospeli k záveru, že boli "neodškriepiteľne Hartleyho".

Husle nemeckej výroby dostal kapelník darom od svojej snúbenice Marie Robinsonové a je na nich vyrytý text: Pre Wallacea od Marie pri príležitosti našich zásnub. Hartley a jeho sedem kolegov z kapely bolo medzi 1517 ľuďmi na palube Titanicu, ktorí zahynuli, keď loď narazila na ľadovec a potopila sa. Podľa niektorých záznamov hrala kapela cirkevnú pieseň "Bližšie k tebe, môj Bože", aby nadránom 15. apríla 1912 povzbudila pasažierov nastupujúcich do záchranných člnov.

Hudobníkov pokladajú za hrdinov, pretože sa vzdali šance uniknúť z lode a zachrániť si životy. "Pán Hartley a jeho kapela boli veľmi statoční ľudia... stáli na svojich miestach až do trpkého konca," uviedol Aldridge.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu