Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vydanie Kevina Dahlgrena do ČR sa odkladá, obhajoba podala sťažnosť

Kevin Dahlgren
Kevin Dahlgren (Zdroj: Facebook)

WASHINGTON/PRAHA - Definitívne rozhodnutie o vydaní Kevina Dahlgrena (20) z USA na trestné stíhanie do ČR, kde je dôvodne podozrivý zo štvornásobnej brutálnej vraždy v Brne-Ivanoviciach z 22. mája, sa ďalej odkladá. Informovali o tom dnes české elektronické médiá s tým, že po podaní sťažnosti obhajoby proti vydávaciemu konaniu sa bude kauzou zaoberať justícia zámorskej veľmoci.

Federálny súd vo Virgínii už 12. septembra rozhodol, že podmienky pre vydanie občana USA Kevina Dahlgrena do Českej republiky boli splnené, i keď Spojené štáty svojich občanov vydávajú na trestné stíhanie do zahraničia iba zriedkavo. 

Aj keď prokuratúra vníma dôkazy českých vyšetrovateľov o Dahlgrenovej vine ako presvedčivé, samotný Američan vinu popiera, tvrdiac, že po náleze mŕtvych tiel ho pochytila panika a preto z obáv pred prenasledovaním odletel do vlasti. Proti tejto verzii stoja však výpovede svedkov i stopy krvi obetí na Američanovom odeve pri návrate do USA, krátko po ktorom bol zadržaný. Motív jeho činu zostáva aj naďalej zahalený rúškom tajomstva.

Týždňovú lehotu na odvolanie sa proti verdiktu justície súd Kevinovi Dahlgrenovi a jeho obhajobe predĺžil už pred jej vypršaním na 30 dní.

Konečné slovo o vydaní, aj keď iba formálne, bude mať po ukončení práce orgánov činných v trestnom konaní minister zahraničných vecí USA John Kerry.  V prípade potvrdenia viny súdom hrozí Dahlgrenovi v ČR hoci doživotný trest väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu