Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Počet obetí nešťastia pri Lampeduse z 3. októbra stúpol na 363

Tragédia na ostrove Lampedusa si vyžiadala až 363 obetí
Tragédia na ostrove Lampedusa si vyžiadala až 363 obetí (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianski záchranári dnes vytiahli z mora telo ďalšej obete po potopení lode s africkými migrantmi, ku ktorému došlo 3. októbra pri pobreží juhotalianskeho ostrovčeka Lampedusa, a počet úmrtí tak predbežne stúpol na 363. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Záchranári dnes objavili celkovo ďalších päť obetí tohto nešťastia, ktoré prežilo len okolo 150 z vyše 500 ľudí plaviacich sa na palube lode z Afriky.

Taliansko sa dnes zároveň pripravovalo na spustenie vojenskej misie v Stredozemnom mori, aby sa pokúsilo zabrániť ďalším úmrtiam prisťahovalcov. Tí sa snažia dostať na preplnených plavidlách z afrického pobrežia do Európy za lepším životom aj napriek tomu, že neustále dochádza k nehodám lodí a utopených pribúda. Za posledné dva týždne došlo v Stredozemnom mori pri Taliansku až k trom tragickým nešťastiam.

"Humanitárna misia talianskej armády s člnmi a lietadlami sa začne v pondelok a jej úlohou bude zabezpečiť čo najväčšiu časť Stredozemného mora, ktoré sa v posledných dňoch zmenilo na hrob," oznámil v sobotu večer taliansky premiér Enrico Letta.

"Minieme obrovskú sumu peňazí. Strojnásobíme námorné a vzdušné sily, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú v Sicílskom prielive," povedal Letta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu