Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Milanko (5) zázrakom prežil samovraždu rodičov v náručí otca: Vrátil sa na Slovensko!

Chlapček sa po tragédii zázračne zotavil Zobraziť galériu (5)
Chlapček sa po tragédii zázračne zotavil (Zdroj: FB, novosti.rs, kurir-info.rs, mondo.rs)

BELEHRAD - Usmievavý a plný života. Na tvári 5-ročného Milanka Ponjigera z Belehradu nepoznať ani náznak traumy zo živého pekla, ktorým si prešiel pred takmer dvoma rokmi. Hoci mimoriadne tragicky prišiel o oboch rodičov (†47, 51) a len o vlások ušiel istej smrti, úsmev ani detská radosť sa mu z tváre nevytratili. Jedno je však isté. Hlboko v srdci ho tragédia, ktorá zasiahla celú krajinu, bude prenasledovať až do smrti.

Písal sa 4. december 2011, keď Srbsko obletela šokujúca správa o samovražde manželov Palka Ponjigera (†51) zo Slovenska a  Ilonky (†47) z Chorvátska, ktorí sa na druhý svet so sebou pokúšali vziať aj svojho 3-ročného synčeka Milanka. Otec vzal chlapca do náručia a spolu s manželkou vyskočili z okna 6. poschodia hotela pre vojnových vyslúžilcov v Belehrade. Palko dopadol hlavou na obrubník a bol na mieste mŕtvy. Jeho manželka Ilonka zomrela o pár hodín neskôr.

Malý chlapček, ktorý dopadol na telá rodičov, však akoby zázrakom prežil a v nemocnici sa začal niekoľkotýždňový boj o jeho život, ktorý skončil veľkým úspechom. Milanko si síce pri páde dolámal obe stehenné kosti aj ruky a zranil si hlavu, no dnes na ňom okrem menších ťažkostí s pravou rúčkou žiadne stopy tragédie z roku 2011 nebadať.

Rodičia s chlapčekom skočili z tohto okna.
Zobraziť galériu (5)
Rodičia s chlapčekom skočili z tohto okna.  (Zdroj: FB, novosti.rs, kurir-info.rs, mondo.rs)

Drsný život v otrasných podmienkach

Rozhodnutie rodičov, ktorí zo synčeka jedným krokom nevedomky spravili sirotu, si dodnes nik nedokáže vysvetliť. Najdôveryhodnejšou je však verzia o narastajúcich dlhoch manželov a o ich neschopnosti zabezpečiť Milankovi plnohodnotný život. So synčekom bývali v izbe hotela Zvezdara, v ktorom sú ubytovaní vojnoví vyslúžilci s rodinami. Všetci traja sa tlačili v izbietke s 20 metrami štvorcovými a spoločnou kúpeľňou s hrdzavou sprchou, ktorú na poschodí zdieľali s ďalšími 12 rodinami, píše portál novosti.rs.

V takýchto podmienkach žili rodičia aj s malým Milankom.
Zobraziť galériu (5)
V takýchto podmienkach žili rodičia aj s malým Milankom.  (Zdroj: FB, novosti.rs, kurir-info.rs, mondo.rs)

Palko a Ilonka si totiž zo 40 000 dinárov (necelých 350 eur), ktoré otec rodiny poberal ako invalidný dôchodok, nič "pohodlnejšie" dovoliť nemohli. Všetky svoje skromné úspory totiž pred 5-timi rokmi investovali do umelého oplodnenia, aby po 17 rokoch manželstva mohli splodiť vytúženého synčeka Milanka. Príbuzní manželov si aj práve preto nedokážu vysvetliť, prečo sa rozhodli okrem svojich, vziať život aj dlho očakávanému chlapčekovi.

Zázračné dieťa dostalo novú rodinu

Milanko našťastie v poslednej chvíli doslova ušiel hrobárovi z lopaty a dnes sa teší plnohodnotnému a krásnemu životu, aký mu Palko z Ilonkou nedokázali zabezpečiť. Mesiac po zázračnom prežití si ho adoptoval synovec jeho otca Miroslav Meleg, ktorý má s manželkou ďalšieho synčeka Luca, no nemohol dopustiť, aby jeho "vlastná krv" skončila v detskom domove.

Začiatky s osireným chlapčekom boli síce ťažké, no rozhodnutie vziať si ho k sebe Miroslav s Gabrielou neľutujú. "Milana sme museli naučiť aj základné návyky, pretože bol dosť zanedbaný. Viem, že teta a strýko sa mu snažili dovoliť všetko na čo si spomenul, no to nie je správne. Najväčší problém máme s tým, že odmieta jesť čokoľvek slané. Museli sme ho aj znova naučiť chodiť na nočník," vysvetlila pre srbský denník Blic adoptívna mamička Gabriela.

Milankove prvé Vianoce s novou rodinou. (Vľavo adopotívny otec Miroslav s Milanom, vpravo matka Gabriela so synom Lucom)
Zobraziť galériu (5)
Milankove prvé Vianoce s novou rodinou. (Vľavo adopotívny otec Miroslav s Milanom, vpravo matka Gabriela so synom Lucom)  (Zdroj: FB, novosti.rs, kurir-info.rs, mondo.rs)

Návšteva na Slovensku

Keďže Milankov otec bol Slovák, jeho prvé kroky po tragédii smerovali práve sem. Rok po zázračnom uzdravení ho adoptívni rodičia vzali do kúpeľov v Tatrách, kde chlapčekovi dobrí ľudia zafinancovali dvojtýždňový liečebný pobyt. "Milanov otec je pôvodom Slovák. Sú tam dobrí ľudia, ktorí kúpili Milanovi liečebný pobyt. Nežiadali sme ich o pomoc a o to viac nás toto štedré gesto prekvapilo," spomína na Slovensko Milankov adoptívny otec Miroslav.

Počas pobytu navštívili Múzeum liptovskej dediny – skanzen v Pribyline, pozreli si kostol v Liptovskom Hrádku a zúčastnili sa aj historickej bitky vo Vavrišove.  Milanko sa spolu s nevlastným bračekom Lukom vybláznil aj na termálnom kúpalisku v Bešeňovej a zo Slovenska si odnášal aj nezabudnuteľný zážitok z helikoptéry, z ktorej sa počas vyhliadkového letu mohol kochať krásami Liptova.

Milankova návšteva Slovenska s adoptívnou rodinou.
Zobraziť galériu (5)
Milankova návšteva Slovenska s adoptívnou rodinou.  (Zdroj: FB, novosti.rs, kurir-info.rs, mondo.rs)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu