Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dve tretiny Francúzov chcú, aby Rómovia opustili krajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Vyše dve tretiny Francúzov súhlasia s názorom ich ministra vnútra Manuela Vallsa, podľa ktorého sú Rómovia príliš iní a Francúzsko by preto mali opustiť.

Prieskum verejnej mienky agentúry BVA, ktorý zverejnila televízna stanica France 24, ukazuje, že vyhostenie Rómov späť do Bulharska či Rumunska podporuje 77 percent opýtaných. Len 22 percent s Vallsom nesúhlasí a myslí si, že minister by nemal negatívne označovať jednu časť obyvateľstva. Veľká väčšina respondentov súhlasila, že integrácia rómskej menšiny do spoločnosti je veľmi malá. Tento názor vyjadrilo až 93 percent ľudí.

Minister vnútra Valls vyjadril minulý týždeň názor, že Rómovia vo Francúzsku nemajú záujem o začlenenie sa do spoločnosti a väčšina z nich je odsúdených na žobranie a prostitúciu. Preto by podľa neho mali územie jeho vlasti opustiť. "Väčšinu Rómov by mali dopraviť k hraniciam. Nechceme tu týchto ľudí. Sú úplne odlišní, ako sme my," vyhlásilo Valls, pričom jeho slová spôsobili kritiku zo strany medzinárodných organizácií, EÚ aj francúzskeho ľavicového spektra.

Administratíva predchádzajúceho prezidenta Nicolasa Sarkozyho ešte pred dvoma rokmi začala s tvrdými zásahmi voči rómskej menšine. Bezpečnostné sily odvtedy systematicky ničia ilegálne rómske osady. Rómom dokonca ponúkali bezplatné letenky na návrat do krajiny ich pôvodu, najmä do Rumunska a Bulharska. Výsledkom bola tvrdá kritika EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu