Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poprava odsúdeného pouličného predavača v Číne vyvolala súcit verejnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - V Číne popravili dnes pouličného predavača odsúdeného za vraždu dvoch príslušníkov mestskej poriadkovej polície. Informovala o tom agentúra AP.

Poprava vyvolala sklamanie v radoch právnych aktivistov a občanov, ktorí tvrdia, že čínsky právny systém nechráni sociálne slabšie vrstvy obyvateľstva a trestá ich príliš prísne.

Prípad Sia Ťün-fenga prebral k životu aj čínske sociálne médiá, ktoré zostali utlmené po tom, ako vláda zaviedla prísne postihy za ohováranie. Siaova poprava sa na sociálnych sieťach stala dnes najdiskutovanejšou a najvyhľadávanejšou správou.

Sia, pouličný predavač grilovaného mäsa v meste Šen-jang na severovýchode Číny, v roku 2009 dobodal dvoch mestských policajtov na policajnej stanici, na ktorú ho odviedli v súvislosti s drobným priestupkom.

Ťün-feng uviedol, že konal v sebaobrane po tom, ako ho policajti začali biť. Súd takúto možnosť vylúčil s odôvodnením, že nevidel dôkazy a obžalovaného odsúdil za dvojnásobnú vraždu.

Siaova obhajoba však vyvolala veľkú odozvu vo verejnosti, ktorá je znechutená beztrestnosťou, s akou si príslušníci mestskej polície často násilím vynucujú od pouličných obchodníkov dodržiavanie miestnych nariadení.

V posledných rokoch sa na internete objavilo viacero videoklipov zachytávajúcich mestských policajtov, ako na verejnosti pri riešení sporov používajú násilie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu