Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusi zadržujú 30 aktivistov hnutia Greenpeace: Údajne sú to piráti!

Člen ruskej pobrežnej zbrane mieri nožom na aktivistu Greenpeace
Člen ruskej pobrežnej zbrane mieri nožom na aktivistu Greenpeace (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská pohraničná stráž zadržiava na lodi 30 aktivistov hnutia Greenpeace. Plavidlo, ktoré patrí hnutiu, je v Barentsovom mori a pohraničníci ho obsadili vo štvrtok večer. Medzi tridsiatkou aktivistov je aj šesť Britov.

Dôvodom zásahu bol plánovaný protest členov Greenpeace proti ťažbe ropy v severných moriach. Členovia Greenpeace dnes usporiadali pri ruskom veľvyslanectve v Prahe proti postupu Ruska protest. Podobné akcie sa organizujú aj v ďalších 17 európskych štátoch.

Jeden z aktivistov zo zadržanej lode Arctic Sunrise spravodajskej stanici BBC povedal, že skupina je zadržiavaná v lodnej kuchynke. Kapitána držia Rusi na lodnom mostíku oddelene. Podľa tohto zdroja ozbrojení muži sú z tajnej služby FSB, pod ktorú spadá pohraničná služba .

Greenpeace tvrdí, že komando na loď preniklo v medzinárodných vodách. Organizácia preto vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nechal aktivistov okamžite prepustiť. Loď teraz smeruje do prístavu v Murmansku.

Ruskí vyšetrovatelia uviedli, že zvažujú, či ekológov z Greenpeace obvinia z "pirátstva". Štát sa tak má po prešetrení incidente pri ťažobnej plošine, ktorú sa aktivisti pred dvoma dňami pokúsili obsadiť na protest proti chystanej ťažbe. Za pirátstvo v Rusku hrozí až 15 rokov väzenia, pripomenula agentúra AFP s tým, že plavba do prístavu zaberie ľadobrcu najmenej tri dni.

Šéf Murmanskej pobočky ruskej tajnej služby FSB medzitým vyslovil podozrenie , či sa ekológovia nedopustili "nezákonného vedeckého výskumu", ako by naznačovalo vybavenie ich lode. Greenpeace trvá na tom, že chcela podniknúť len pokojný protest proti plánovanej ťažbe, ohrozujúce severské končiny.

"Zišli sme sa dnes pred ambasádou Ruska v Prahe, aby sme vyjadrili solidaritu so zadržanými. Žiadam veľvyslanca Kiseljova, aby našu výzvu čo najskôr doručil vláde v Moskve a zasadil sa o prepustenie našich kolegov zo starostlivosti ruských úradov," povedal na pražskej akcii výkonný riaditeľ českej pobočky Greenpeace David Murphy .

Ruské ministerstvo zahraničných vecí aktivistov z Arctic Sunrise obvinilo z agresivity a provokácie. Keď sa v stredu chceli dostať na ťažobnú plošinu Prirazlomnaja, ktorej prevádzku chce na prelome roka začať ruská spoločnosť Gazprom, ohrozili podľa ministerstva "životy iných ľudí a mohli spôsobiť ekologickú katastrofu nepredvídateľných rozmerov". Ministerstvo zahraničia si kvôli incidentu predvolalo holandského veľvyslanca v Moskve, pretože loď Arctic Sunrise pláva pod holandskou vlajkou .

Rusko ďalej tvrdí, že stráž vypálila pred zásahom nad loďou do vzduchu varovné výstrely. Hnutie Greenpeace však obvinilo pohraničníkov, že ekológov ohrozili, pretože pálili tesne vedľa nafukovacích člnov s aktivistami. Pohraničníci vraj tiež niekoľko člnov rozrezali.

Zámer spoločnosti Gazprom je prvým plánom tejto firmy na ťažbu ropy v Barentsovom mori. Počíta sa s tým, že prvú ropu plošina vyťaží už koncom tohto roka. Ťažba mala podľa pôvodných plánov začať už vlani, ruská ťažobná spoločnosť ju ale kvôli protestom ochrancov životného prostredia odložila.

Greenpeace tvrdí, že Rusko nie je schopné zabezpečiť ochranu okolitých vôd a zabrániť ich zamoreniu ropou. Do roku 2019 má denná ťažba dosiahnuť hranicu 120 000 barelov. Spoločnosť Gazprom Nefť, čo je dcérska firma štátneho monopolu Gazprom, do projektu investovala tri miliardy dolárov. Ďalšiu zhruba rovnakú sumu má firma v pláne vydať v najbližších rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu