Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrozná štatistika: V tomto štáte zavraždia 45 ľudí denne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRETORIA – Po rokoch klesajúcej zločinnosti zažíva Juhoafrická republika opätovne nárast počtu vrážd, lúpeží a krádeží áut. Podľa oficiálnych štatistík sa obeťou vraždy stane v priemere takmer 45 ľudí denne, napísala dnes agentúra AFP.

Prvýkrát za posledných šesť rokov sa počet vrážd v krajine zvýšil - o 0,6 percenta počas roka do tohtoročného apríla, povedal vo štvrtok novinárom minister polície Nath Mthethwa, ktorý informoval o každoročných štatistikách. Počas tohto obdobia bolo celkovo zavraždených 16.259 ľudí, teda takmer 45 denne v krajine, ktorá má približne 52 miliónov obyvateľov.

Juhoafrická republika si získala povesť jednej z najnásilnejších krajín sveta. Vraždy, znásilnenia, lúpeže a krádeže áut sú v mnohých oblastiach na dennom poriadku. Počet vrážd je tu zhruba štvornásobne vyšší než je celosvetový priemer, ako vyplýva zo štatistík OSN z roku 2011. Počet vrážd v krajine však neustále klesal od rokov 2004 až 2005, kedy bolo v JAR priemerne zabitých viac ako 51 ľudí denne.

Celkové štatistiky tento rok ukazujú, že zločinnosť opäť začala stúpať - zvýšil sa nielen počet vrážd, ale aj pokusov o vraždu, vylúpených domov či ukradnutých automobilov. Najväčší nárast - o 13,5 percenta - zaznamenala drogová kriminalita.

Komisárka národnej polície Riah Phiyegaová pripísala nárast kriminality "prirodzenej násilníckej povahe spoločnosti" a tiež všadeprítomnému alkoholu, drogám a nezamestnanosti. Bez práce je teraz najmenej každý štvrtý dospelý Juhoafričan, hoci je JAR najväčšou ekonomikou afrického kontinentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu