Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

"Perníková" babička kšeftovala s pervitínom: Mohol to byť aj cukor, obhajuje sa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JIHLAVA – Výhovorkami a dôkazmi o zhoršenom zdravotnom stave sa snažila vyhnúť niekoľkoročnému trestu zrejme najstaršia drogová dílerka z Česka. Danušu Dubovú (64) obviňujú z opakovaného obchodovania s pervitínom, za čo jej hrozilo až 5 rokov za mrežami. Obhajoba však trvala na jej nevine a dôchodkyňu sa snažila zbaviť obvinení rôznymi, chvíľami až komickými, špekuláciami.

Jihlavský súd výhovorky ani sťažnosti neobmäkčili a pravdepodobne najstaršiu dílerku odsúdil na dva roky. „Pervitínová“ babička, ako ju české médiá nazývajú, sa proti rozsudku odvolala a trvá na prepustení z väzby, kde trávi už takmer rok. Priznala, že ľudí, ktorí proti nej svedčili pozná, no predaj drog zaryto popiera.

Práve to, že sa k trestnému činu nepriznala a ani ho neoľutovala, jej na súde priťažilo. Na nevine jej nepridáva ani fakt, že už po minuloročnom odsúdení za drogovú trestnú činnosť, kedy dostala podmienku, pokračovala v predaji pervitínu a podľa sudkyne hrozilo, že v tom bude naďalej pokračovať, píše český denník iDnes. Prepustenie z väzby preto neprichádzalo do úvahy.

Dôchodkyňa Dubová svoju žiadosť o prepustenie z väzby podkladá tým, že vo väznici ju zadržiavajú v otrasných podmienkach a zhoršuje sa jej zdravotný stav. Údajne má boľavé bedrové kĺby a tvrdé matrace v cele jej nevyhovujú. Počas väznenia vraj trpí obrovskými bolesťami, zhoršila sa jej aj pamäť a celkovo je na tom psychicky zle.

Obhajca Dubovej sa snažil dôkazy, ktoré hovoria proti jeho klientke, vyvrátiť spochybnením výpovedí svedkov. Tí podľa neho tvrdili, že si nie sú istí, či im obžalovana predávala pervitín. „Mohol to byť pokojne cukor,“ špekuloval. Sudkyňa však takúto možnosť zmietla zo stola. „Na drogovej scéne bolo známe, že predáva pervitín, takže nepredpokladám, že by si k nej niekto chodil pre cukor,“ uzavrela.

Hoci „perníkovej“ babičke spočiatku hrozilo až 5 rokov za mrežami, súd jej nakoniec vymeral len dva. Na jej kšeftovanie s drogami prišla česká polícia minulý rok, keď v jej chalupe neďaleko Jihlavy našla zásoby pervitínu, striekačiek, digitálne váhy a americké doláre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu