Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Protesty proti Miss World v Jakarte pokračujú: Choď do pekla, odkazujú moslimovia

Protesty proti Miss World pokračujú Zobraziť galériu (5)
Protesty proti Miss World pokračujú (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Indonézski konzervatívni moslimovia obnovili protesty v Jakarte a ďalších mestách proti finále súťaže Miss World, ktoré v krajine prebieha. Uviedla to dnes agentúra AP. Vláde sa nepodarilo upokojiť protesty islamistov nedávnym premiestnením miesta konania súťaže z hlavného ostrova Jáva na Bali.

"Miss World, choď do pekla" a "Odmietame Miss World" stálo napríklad na transparentoch stoviek moslimov, ktorí sa zhromaždili v sobotu na predmestí hlavného mesta Jakarty. Úrady nariadili polícii, aby bránila rozhnevaným islamistom v ceste do turistického letoviska Bali.

Indonézska vláda po prvých protestoch 7. septembra ohlásila, že presúva finále súťaže Miss World z hlavného ostrova Jáva na Bali, kde 63. ročník svetovej súťaže nakoniec 8. septembra začal. Vyvrcholenie finále s oznámením najkrajšej ženy sveta sa očakáva 28. septembra.

Islamisti sa snažia vládu prinútiť k zrušeniu celej súťaže. To isté žiadajú aj miestni vplyvní moslimskí duchovní. Predvádzanie ženských tiel podľa ich názoru odporuje islamskému učeniu.

V Indonézii žije najpočetnejšia moslimská populácia na svete. Islamistická organizácia Jemaah Islamiyah, napojená na teroristickú sieť al-Kájda, uskutočnila v roku 2002 bombové útoky, ktoré si v nočných baroch na Bali vyžiadali 202 životov, napospol zahraničných turistov. Radikálni moslimovia majú od tej doby na svedomí rad ďalších podobných útokov v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu