Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Výbor amerického Senátu schválil rezolúciu umožňujúcu zásah v Sýrii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Zahraničný výbor amerického Senátu prijal v utorok večer návrh rezolúcie umožňujúci americkú vojenskú intervenciu v Sýrii, ktorá sa už dva a pol roka zmieta v občianskej vojne.

Návrh obmedzuje trvanie prípadnej vojenskej operácie na najviac 90 dní a vylučuje nasadenie pozemných síl. Rezolúcia hovorí o "obmedzenej vojenskej akcii v Sýrii" v časovom rozsahu 60 dní. O jej predĺženie o ďalších maximálne 30 dní bude musieť prezident Barack Obama opäť požiadať Kongres. Rezolúcia má byť odpoveďou na použitie chemických zbraní jednotkami sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Obamovu vojenskú akciu v Sýrii už podporili viacerí vysokopostavení predstavitelia Kongresu, ako napríklad republikán a predseda Snemovne reprezentantov John Boehner, vodca republikánskej väčšiny Eric Cantor ako aj Nancy Pelosiová, líderka menšiny demokratov v Snemovni reprezentantov.

Očakáva sa, že návrh rezolúcie prejde v Senáte, no môže naraziť na odpor v Snemovni reprezentantov. Hlasovanie oboch komôr parlamentu sa má uskutočniť po letnej prestávke, ktorá sa končí 9. septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu