Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovský požiar v USA: Ohrozuje dodávky elektriny a vody do San Francisca

Obrovský požiar v pohorí Sierra Nevada začína ohrozovať zásobovanie elektrinou San Franciso
Obrovský požiar v pohorí Sierra Nevada začína ohrozovať zásobovanie elektrinou San Franciso (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Obrovský lesný požiar v pohorí Sierra Nevada v Kalifornii začína ohrozovať zásobovanie elektrinou niekoľko sto kilometrov vzdialenej metropoly San Francisco.

Dve elektrárne, ktoré pre mesto vyrábajú prúd, boli poškodené, oznámila v nedeľu energetická spoločnosť Pacific Gas and Electric. K prerušeniu dodávok zatiaľ nedošlo, keďže chýbajúca elektrina sa nakúpila na voľnom trhu.

Plamene sa na inom mieste prenikli už do vzdialenosti 3,2 kilometra od kľúčovej vodnej nádrže Hetch Hetchy, ktorá zásobuje vodou väčšinu San Francisca a je od neho vzdialená 320 kilometrov.

Požiar, ktorý doteraz spálil 54.000 hektárov územia a je len zo siedmich percent pod kontrolou, ohrozuje aj západný okraj Yosemitského národného parku. Jeho správa pristúpila preto v nedeľu z dôvodu zadymenia k evakuácii niektorých táborísk.

Evakuácia sa dotkla aj táboriska White Wolf, informoval hovorca parku Medema. Preventívne boli uzavreté i táboriská  Merced a Tuolumne Groves of Giant Sequoias. Mimoriadne opatrenia sa týkajú 13 zo 74 táborísk.

Počet evakuovaných nie je známy. Počas rušného letného víkendu sa v parku zdržiava okolo 15.000 návštevníkov .

Obľúbené miesta v parku, ako je Yosemitské údolie, Glacier Point, Wawona, Mariposa Grove Crane Flat a Tuolumne Meadows boli v nedeľu otvorené.

V Yosemitskom parku pohltili plamene do nedeľňajšieho popoludnia 4850 hektárov porastov. Najväčšou výzvou pre hasičov bude v najbližších dňoch vietor, keďže meteorológovia predpovedajú jeho zosilnenie na takmer 50 km/h, čo by mohlo skomplikovať hasenie. Teploty v oblasti sú v normále, takže nadmerné sucho nehrozí.

Ide o jeden z najväčších požiarov v novodobých dejinách Kalifornie. Rozhorel sa 17. augusta v oblasti Stanislaus National Forest a vytvoril si dokonca vlastnú mikroklímu. Podľa federálnej webovej stránky InciWeb, ktorá zhromažďuje informácie od štátnych úradov, ohrozuje okolo 4500 budov.

"Je to to najhoršie, čo som videl za 23 rokov. Je to ešte horšie ako v roku 1987, keď časti Yosemitského parku vyzerali ako mesačná krajina," povedala novinám Los Angeles Times majiteľka hotela Peggy Mosleyová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu