Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tragický pád vrtuľníka v Británii: Zrútil sa pár kilometrov pred cieľom, 4 mŕtvi!

Obete tragédie v Severnom mori
Obete tragédie v Severnom mori (Zdroj: ITN)

LONDÝN - Nehoda vrtuľníka, ktorý sa v piatok zrútil do mora neďaleko britských Shetlandských ostrovov, si vyžiadala štyri obete. Zvyšných 14 osôb bolo prevezených do nemocnice, ich zranenia ale nie sú vážne, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

Vrtuľník Eurocopter Super Puma patriaci dopravcovi CHC si najal francúzsky ťažobný koncern Total. Stroj transportoval pracovníkov z ropnej plošiny Borgsten Dolphin a mal namierené na letisko Sumburgh na Shetlandských ostrovoch, ktoré ležia severovýchodne od škótskeho pobrežia. Tri kilometre pred cieľom sa však vrtuľník zrútil. Na palube bolo 16 zamestnancov z ropnej plošiny a dvaja členovia posádky.

"Vyzerá to na stratu kontroly s katastrofálnymi následkami, čo sa prejavilo náhlym zrútením vrtuľníka do mora bez možnosti kontrolovaného pristátia," povedal koordinátor záchranárov Jim Nicholson. Firma CHC nechcela o dôvodoch nehody špekulovať, zatiaľ však zastavila všetky lety svojich strojov Super Puma L2.

Podľa polície všetci štyria mŕtvi - traja muži a jedna žena - boli cestujúcimi. Firma Total uviedla, že okrem jedného boli cestujúci na palube zamestnanci jej 12 dodávateľov. BBC dnes zverejnilo mená obetí - Duncan Munro (46) z Aucklandu, Sarah Darnley (45) z Elginu, Gary McCrossan (59) z Invernessu a George Allison (57) z Winchestru.

Helikoptéru Super Puma vyrába firma Eurocopter, divízia skupiny EADS. Piatková nehoda nie je prvou nehodou tejto helikoptéry v oblasti. V apríli 2009 pri nehode pri východnom pobreží Škótska zahynulo všetkých 14 cestujúcich a dvaja členovia posádky. Ďalšie dve nehody sa odohrali vlani, pri nich však nikto neprišiel o život.

Pád helikoptéry v Severnom mori

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu