Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Požiare nivočia Pyrenejský polostrov: Bojujú s nimi stovky hasičov!

Požiare nivočia Pyrenejský polostrov: Bojujú s nimi stovky hasičov! Zobraziť galériu (5)
Požiare nivočia Pyrenejský polostrov: Bojujú s nimi stovky hasičov! (Zdroj: SITA)

LISABON / MADRID - Vyše 800 hasičov bojovalo dnes v Portugalsku so šiestimi novými lesnými požiarmi, ktoré sa rozhoreli najmä v strednej a severnej časti krajiny. Postihnuté sú okresy Viseu, Vila Real a Castelo Branco.

Vo štvrtok zahynul jeden hasič a ďalších deväť utrpelo zranenia, informovali miestne úrady. V súvislosti s podpaľačstvom polícia zatkla dnes troch ľudí, čím sa počet osôb zatknutých za tento čin zvýšil tento rok už na 38, uviedla agentúra Lusa. Jedným z nich je 51-ročný nezamestnaný, podozrivý zo založenia menšieho lesného požiaru. Do likvidácia plameňov boli nasadené stovky hasičov, ktorých zo vzduchu podporovali lietadlá.

Veliteľ zásahu v horskej oblasti Serra de Caramulo uviedol, že v kopcovitom teréne pri mestečku Tondela v regióne Centro sa vo štvrtok hasiči museli dať pred rýchlo sa šíriacimi plameňmi a dymom na ústup.

Dvadsaťdvaročná príslušníčka zboru sa však vydala zlým smerom a zahynula, keď ju prekvapila náhla zmena smerovania plameňov. Deväť jej kolegov vyviazlo so zraneniami, dvaja z nich s vážnymi. Tento požiar sa hasičom napokon v noci nadnes podarilo dostať do kontrolu.

Mnohé požiare vypukli v ťažko dostupných horských oblastiach. Vzhľadom na fakt, že Portugalsko nečelí extrémne vysokým teplotám, úrady predpokladajú, že nová vlna požiarov, ktorá sa začala najmä v utorok a stredu, môže byť hlavne dôsledkom mimoriadneho sucha alebo dielom podpaľačov.

Požiare na Pyrenejskom polostrove

Plamene ničia aj Španielsko

V Španielsku, kde je nielen značné sucho, ale aj úmorné horúčavy na juhu a v centrálnej časti krajiny živnou pôdou pre vznik lesných požiarov, si hasiči napriek značným úspechom stále nemôžu vydýchnuť. V Galícii na severozápade krajiny totiž stále vyčíňajú štyri lesné požiare.

Úrady predpokladajú, že viacero týchto požiarov mohlo byť dielom podpaľačov. Asi 200 občanov z obcí Puerto Seguro v provincii Salamanca a Bermillo de Sayago v provincii Zamora, ktorých vo štvrtok preventívne evakuovali, sa dnes mohlo vrátiť domov.

Na Malorke sa hasičom požiar, ktorý sa tam v uplynulých dňoch rozšíril až na územie s rozlohou takmer 500 hektárov, podarilo dostať pod kontrolu. Iný lesný požiar sa severne od Madridu rozšíril až na zastavené územie. V mestečku Tres Cantos preventívne museli evakuovať sídlisko, zranenia osôb odtiaľ nehlásili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu