Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Briti zadržiavali novinára kvôli informáciám od Snowdena

Novinári David Miranda a Glen Greenwald
Novinári David Miranda a Glen Greenwald (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Britské úrady údajne upovedomili svojich amerických kolegov predtým, ako zatkli Davida Mirandu, partnera novinára Glenna Greenwalda, ktorý po prvý raz podal správu o tajných materiáloch Edwarda Snowdena, bývalého spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry. Oznámil to v pondelok Biely dom, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.

Americkí vyšetrovatelia však nepožiadali britské úrady o to, aby Mirandu vypočúvali, uviedol Washington. "Toto rozhodnutie učinili sami," povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest na brífingu s novinármi. V akom predstihu britské úrady upovedomili USA o plánovanom zatknutí, však neuviedol.

V čase zatknutia sa Miranda nachádzal v tranzitnej zóne letiska Heathrow - bol totiž na ceste z Berlína do brazílskeho Ria de Janeiro. V nemeckej metropole sa Miranda stretol s režisérkou Laurou Poitrasovou, ktorá pracuje s Greenwaldom na reportážach opierajúcich sa o informácie poskytnuté Snowdenom.

Brazílčana Mirandu zadržiavali takmer deväť hodín na základe protiteroristických zákonov, potom ho prepustili bez akéhokoľvek obvinenia, oznámila britská polícia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu