Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Al-Kájda chce zaútočiť na Európske vlaky: Slovenskí železničiari sú v pohotovosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Teroristická sieť al-Kájda údajne plánuje útoky na európske železničné spoje. Nemecké bezpečnostné orgány sú kvôli tejto hrozbe už niekoľko týždňov v pohotovosti. Dnes to napísal nemecký denník Bild, podľa ktorého vyslala varovanie do Európy americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA).

Podľa Bildu sa hrozba útokov týka najmä rýchlikov: do úvahy prichádza napríklad sabotáže koľají a elektrického vedenia, ale aj výbušniny na vysokorýchlostných trasách, v tuneloch alebo priamo vo vlakoch.

Informácie nemeckého denníka hovoria o tom, že NSA pred niekoľkými týždňami odpočúvala telefonickú komunikáciu medzi vysoko postavenými členmi al-Kájdy. Jej hlavnou témou boli práve útoky na európske železnice.

Nemecké úrady kvôli hrozbe zvýšili bezpečnosť na trasách, ktorými prechádzajú rýchliky ICE a taktiež na staniciach, a to prostredníctvom "diskrétnych opatrení". Podľa Bildu je napríklad nasadené väčšie množstvo policajných hliadok v civile.

Ako zareagovalo Slovensko?

Podľa našich informácií sa slovenské ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky zaoberajú všetkými možnými hrozbami zvonku aj zvnútra. "Opatrenia, ktoré sme prijali, nebudeme z taktických dôvodov špecifikovať," uviedol Ivan Netík z Komunikačného odboru MV SR.

Naše ministerstvo dopravy zatiaľ nemá informácie, ktoré by naznačovali hrozbu teroristického útoku. "Napriek tomu sme sa však rozhodli odporučiť všetkým železničným spoločnostiam zvýšiť ostražitosť," uviedol Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy. Železničný personál podľa neho dostal inštrukcie, aby podrobne vyhodnocoval všetky podozrivé okolnosti.

,,ŽSR v súčasnosti nedisponujú  žiadnymi  informáciami o možných bezpečnostných hrozbách na železnici, avšak vyzvali svojich prevádzkových zamestnancov k zvýšenej ostražitosti, aby si všímali akékoľvek podozrivé okolnosti, osoby či predmety nachádzajúce sa na železničnej infraštruktúre. Zamestnanci ŽSR sú poučení o tom, ako postupovať pri podozrivých situáciách.  Situáciou sa bude zaoberať aj vedenie ŽSR. Pre prípad akejkoľvek  mimoriadnej situácie má ŽSR vypracovaný systém organizačno-personálnych opatrení , systém varovania a vyrozumievania, ktoré z bezpečnostných dôvodov nebudeme bližšie špecifikovať," uviedla pre topky hovorkyňa Martina Pavlíková.

 

Česko už sprísnilo kvôli teroristickej hrozbe bezpečnosť na železnici

Bezpečnostné opatrenia kvôli možnej hrozbe teroristického útoku na železničnú dopravu v Európe dnes sprísnila aj česká železnica. Potvrdil to hovorca Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. Konkrétnu podobu opatrení nespresnil s tým, že po ich zverejnení by prestali byť účinné. Varovanie týkajúce sa možných útokov dostala SŽDC pred niekoľkými dňami od bezpečnostných zložiek.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu