Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obama prisľúbil reformu sledovacích programov

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v piatok prisľúbil, že v reakcii na zvyšujúce sa obavy o ochranu súkromia občanov jeho administratíva prijme reformu sledovacích programov. Informovala tom agentúra Reuters.

Obama na tlačovej konferencii uviedol, že požiada Kongres o revíziu spornej časti vlasteneckého zákona, ktorá umožňuje zaznamenávanie telefonických hovorov bežných ľudí. Cieľom zmeny zákona bude zároveň zabezpečenie transparentnosti a väčšej miery nezávislého dohľadu nad sledovacími programami. Dosiahnuť sa to má najmä prostredníctvom zriadenia úradu zloženého z nezávislých odborníkov, ktorí budú mať za úlohu prispieť k dosiahnutiu rovnováhy medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia.

"Cieľom všetkých týchto krokov je zabezpečiť, aby Američania mohli veriť tomu, že naše snahy sú v súlade s našimi záujmami a hodnotami," uviedla americká hlava štátu. "A zároveň chcem ubezpečiť ostatných ľudí po celom svete, že Amerika nemá záujem na sledovaní obyčajných ľudí," dodal Obama.

"Nestačí, že týmto programom dôveruje prezident, týmto programom musí dôverovať aj americký ľud," citovala Obamu agentúra DPA. Zároveň však zdôraznil nevyhnutnosť týchto programov, pretože "zabezpečujú cenné spravodajské informácie, ktoré nám pomáhajú chrániť americký ľud, a preto stojí za to zachovať ich".

Podrobnosti o tajných amerických sledovacích programoch prezradil Edward Snowden, bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorému Rusko medzitým udelilo dočasný azyl.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu