Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdravotnými problémami Zemana sa bude zaoberať lekárske konzílium

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Na zdravotný stav českého prezidenta Miloša Zemana bude trvalo dohliadať 12-členné lekárske konzílium pod vedením ministra zdravotníctva Martina Holcáta. Informoval o tom dnes server iDNES.cz.

Zeman sa tak stane v poradí už tretím prezidentom ČR, ktorý bude mať vlastný poradný zbor lekárov. V prípade jeho predchodcov Václava Havla a Václava Klausa sa však lekári stretávali len v prípade konkrétnych zdravotných problémov prezidentov.

"My počítame s tým, že experti sa budú schádzať skôr na pravidelných schôdzkach," uviedol Zemanov kancelár Vratislav Mynář. Zloženie 12-členného zdravotného tímu je už dohodnuté. Šéfovať mu bude Martin Holcát, minister zdravotníctva v novej vláde Jiřího Rusnoka, ktorý donedávna zastával post námestníka riaditeľa nemocnice na pražskom Motole. O vedenie konzília ho požiadal samotný Zeman.

Do tímu bude patriť aj fyzioterapeut Pavel Kolář z motolskej nemocnice, ktorý sa roky staral aj o oboch predchádzajúcich prezidentov.

Kolář tvrdí, že ho prezidentská kancelária požiadala, aby Zemanovi pomohol s pretrvávajúcimi bolesťami nohy, ktoré by podľa jeho slov mohli byť zapríčinené zhoršením funkcie nervového vedenia následkom diabetu.

Aj podľa ďalších zistení iDNES.cz prezident skutočne trpí zvýšenou hladinou cukru v krvi, čo by mohlo vysvetľovať aj jeho občasné problémy s nekoordinovanou chôdzou, na ktorých sa zabávajú užívatelia internetu.  

Práca v lekárskom konzíliu je čestnou úlohou bez nároku na odmenu. Jeho členovia ale musia počítať s tým, že ich prezidentská kancelária môže povolať napríklad aj na Štedrý deň o polnoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu