Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež ukončil prvú zahraničnú cestu: Už teraz mi chýba Brazília!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RIO DE JANEIRO - Pápež František sa v nedeľu v noci vrátil do Ríma po tom, ako ukončil historickú návštevu Brazílie. Išlo o jeho prvú zahraničnú cestu od zvolenia za pontifika.

V Brazílii sa zúčastnil na masovej omši pre tri milióny pútnikov zhromaždených na pláži Copacabana na okraji Ria de Janeiro. "Odchádzam s veľkým množstvom šťastných spomienok, ktoré obohatia moje modlitby. Už teraz mi začína chýbať Brazília, títo skvelí ľudia, ktorí sa vyznačujú takou veľkou náklonnosťou a priateľstvom," povedal pápež krátko predtým, ako nasadol do svojho lietadla.

Pápež prišiel do Brazílie v čase sociálnych nepokojov a protestov proti veľkým verejným výdavkom vlády, ktorá podľa kritikov zabudla na najchudobnejších. Práve v tejto súvislosti sa vypukli nepokoje aj počas prítomnosti hlavy katolíckej cirkvi.

Nie však proti jeho prítomnosti, ale prevažne proti ekonomickej politiky vlády na čele s Dilmou Rousseffovou. František, syn talianskych rodičov, si ihneď po svojom marcovom zvolení za v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi získal srdcia veriacich po celom svete svojím otvoreným prístupom a odmietaním nákladného životného štýlu.

Nástupca Benedikta XVI. sa stal vôbec prvým juhoamerickým pápežom a taktiež prvým vyvoleným spomedzi rádu jezuitov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu