Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ministri EÚ chcú zaradiť Hizballáh medzi teroristické skupiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí Európskej únie budú v pondelok diskutovať o zaradení militantného krídla libanonského hnutia Hizballáh na zoznam teroristických organizácií. Informuje o tom spravodajský portál britskej vysielacej stanice BBC.

Tento krok si však vyžaduje súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ. Ak sa Hizballáh na zozname ocitne, obyvatelia členských štátov európskej dvadsaťosmičky mu nebudú môcť posielať žiadne financie a oficiálni európski predstavitelia budú mať zakázané stretávať sa s členmi jeho ozbrojeného krídla.

Podľa BBC sa však šéfovia diplomacií pravdepodobne dohodnú na zmierlivejšom kompromisnom stanovisku

Hizballáh je najvplyvnejšia politická sila v Libanone a jeho milície sú zároveň najpočetnejšou ozbrojenou organizáciou v krajine. Spojené štáty aj Izrael ho považujú za teroristickú organizáciu - na rozdiel od Európskej únie.

Po minuloročnom útoku na izraelských turistov v Bulharsku však Brusel tiež zvažuje zaradenie Hizballáhu na svoju čiernu listinu. Kým Británia takýto krok podporuje, Francúzsko a Taliansko sú v tejto otázke zdržanlivé. Proti Hizballáhu najnovšie vystupujú aj kritici jeho zapojenia do občianskej vojny v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu