Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Britániu sužujú horúčavy, o život pripravili už vyše 700 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská meteorologická služba dnes rozšírila varovanie pred horúčavami na ďalšie časti krajiny s tým, že pre Spojené kráľovstvo nezvyčajne vysoké teploty by mali pokračovať aj v nadchádzajúcom týždni.

Podľa meteorológov Britániu zasiahla prvá dlhá vlna horúčav od roku 2006, keď teploty už šesť dní po sebe prekročili 30 stupňov Celzia. Dnes bolo najteplejšie v grófstve Surrey pri Londýne, kde namerali 32,2 stupňa Celzia.

Varovanie pred horúčavami tretieho stupňa na štvorstupňovej škále je v platnosti na celom juhu a v centrálnej časti krajiny (Midlands). Znamená to, že o zdravie by vo zvýšenej miere mali dbať starší ľudia a malé deti, ako aj ľudia trpiaci chronickými chorobami.

Agentúra DPA citovala jedného z vedcov London School of Hygiene and Tropical Medicine, ktorý odhadol, že horúčavy spôsobili v dňoch 6. až 14. júla predčasné úmrtie okolo 760 ľudí. Profesor Ben Armstrong uskutočnil výskum pre denník The Times a konštatoval, že "údaje upozornili na reálne riziko zvyšovania úmrtnosti pri teplotách nad 26 stupňov Celzia".

Úrady varovali ľudí pred ochladzovaním sa v jazerách a riekach po tom, ako sa pri separátnych incidentoch utopili v utorok štyria ľudia. Vo Walese zomreli počas víkendu dvaja vojaci, ktorí vykonávali výcvik pri 29 stupňoch, hoci presná príčina ich úmrtia je zatiaľ nejasná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu