Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dva manželské páry rabovali bez hanby: Okradli mníšky aj ústav pre postihnutých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

PRAHA - Česká zásahová jednotka zadržala v týchto dňoch na diaľnici D1 Slováka (38), ktorý spolu so svojimi komplicmi v Česku bez škrupúľ vykrádal a na svedomí má najmenej desať vlámaní. V nelegálnej činnosti mu pomáhala manželka a ďalší manželský pár, ktorým sa podľa všetkého podarilo utiecť na Slovensko. Medzi vykradnutými objektmi je aj kláštor mníšok v okolí Brna, ale inak sa páchateľ zameriaval na domovy dôchodcov a ústavy pre postihnutých.

Spôsobená škoda sa zatiaľ vyšplhala na milión korún, podobný rukopis však nesie ďalších 120 vlámaní po celej Českej republike. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz. Slovák podnikal akcie spolu so svojou manželkou a ďalším manželským párom, ktorým sa podarilo zmiznúť na Slovensko.

Zlodeji si podľa kriminalistov najprv starostlivo vytipovali objekt a potom sa dostali dnu väčšinou cez okno nejakej kancelárie. Na zakrytie pachových stôp muž nasypal na parapetu korenie, potom do toho stúpol a ďalej sa pohyboval po objekte - jeho komplici strážili vonku.

Pred vlámaním si páchatelia takisto zistili, ako je objekt zabezpečený, či napríklad senzormi (snímačmi) alebo sirénami. Počas akcie zastriekali sirény montážnou penou a senzory zakryli škatuľami. Zadržaný muž bol obratným lezcom a dokázal sa vyšplhať na poschodie po hromozvode. Cieľom kriminálnikov bolo nájsť trezor a ak ho neobjavili, presunuli sa do iného domova dôchodcov. Za noc boli schopní olúpiť štyri objekty.

Štvorica vyčíňala nielen na južnej Morave, ale aj na Olomoucku, v okolí severočeského mesta Semily a mesta Vrchlabí. Peniaze investovali do kúpy domu, pozemku a dvoch áut.

Vždy po návrate domov na Slovensko z úspešného vlámania tri dni oslavovali s príbuznými. Muž bol navyše závislý od pervitínu a časť peňazí prehral na automatoch.

Páchatelia boli za podobnú trestnú činnosť vo väzení na Slovensku a v Maďarsku. Hlavný páchateľ je vo väzbe a hrozí mu maximálny trest osem rokov za mrežami, spresnili Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu