Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vynález, ktorý zmení svet: Mobil si môžete nabiť vlastným močom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britskí vedci oznámili, že objavili spôsob, ako využiť moč a premeniť ju na energiu schopnú dodať mobilnému telefónu dostatok prúdu na posielanie textových správ a pripojenie k internetu. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Vedci z Bristolskej univerzity a Bristolského laboratória robotiky v juhozápadnom Anglicku uviedli, že vytvorili palivovú bunku, ktorá využíva baktérie k rozkladaniu moču, čím vzniká energia. Svoje zistenia zverejnili v odbornom časopise Royal Society of Chemistry.
    
"Ešte nikto nevyužil k ničomu podobnému energiu z moču, teda ide o vzrušujúci objav," povedal inžinier Ioannis Ieropoulos. "Krása tohto palivového zdroja spočíva v tom, že sa nespolieha na chaotickú povahu vetra alebo slnka. Vlastne recyklujeme odpad, aby sme vytvorili energiu. Ide o produkt, u ktorého si môžeme byť istí nekonečným prísunom vlastné moču," dodal.
    
Tím vypestoval baktérie na anodách z karbónových vlákien a umiestnil ich do keramických valcov. Baktérie rozkladajú chemikálie v moči prechádzajúci vo valci, čím vzniká malé množstvo elektrického náboja ukladaného v kondenzátore. Ieropoulos dúfa, že túto bunku, ktorá má zatiaľ veľkosť automobilovej batérie, bude možné vyladiť pre mnoho aplikácií. "Naším cieľom je mať niečo, čo sa bude ľahko nosiť so sebou," vysvetlil.
    
"Zatiaľ zásoby energie z mikrobiologického paliva (MFC), ktoré sme vyvinuli, stačia na posielanie textových správ, pripojenie k internetu a krátky telefonát. Koncept bol vyskúšaný a funguje - a teraz je na nás, aby sme vyvinuli a vylepšili proces tak, aby MFC dokázal plne nabíjať batérie," dodal. Dúfa, že by táto technológia raz mohla byť využívaná pre pohon domácich zariadení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu