Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Grécky parlament zbavil exministra financií imunity

Georges Papakonstantinou
Georges Papakonstantinou (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky parlament dnes skoro ráno zbavil veľkou väčšinou hlasov imunity bývalého ministra financií Jorgosa Papakonstantina. Je to výsledok niekoľkomesačného vyšetrovania príslušného parlamentného výboru, informovala agentúra DPA.

Papakonstantinu bol ministrom financií v rokoch 2009-2011 v bývalej socialistickej vláde. Bol hlavným architektom prvého gréckeho úsporného vládneho balíčka. Čelí podozreniam, že mal odstrániť mená troch svojich príbuzných zo zoznamu Grékov vlastniacich účty vo švajčiarskej banke, ktorú grécke úrady vyšetrovali pre možné daňové úniky. Exminister obvinenia rázne odmieta a tvrdí, že mená zo zoznamu odstránili bez jeho vedomia.

Na podvod prišla grécka prokuratúra, keď porovnala zoznam majiteľov účtov v zahraničných bankách vypracovaný francúzskymi úradmi a odovzdaný Papakonstantinom vedenému ministerstvu financií v roku 2010 s jeho novým odpisom.

V najbližších týždňoch sa rozhodne, či exministra bude súdiť osobitný súd. Právnici to považujú za takmer isté. V prípade usvedčenia mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu