Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sme pod drobnohľadom USA? Odpočúvacia stanica pri Bratislave stále funguje!

Michael Hayden
Michael Hayden (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Zmluva medzi americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA) a Rakúskom, podľa ktorej financovala zámorská inštitúcia odpočúvaciu stanicu v Hainburgu neďaleko Bratislavy, bola po teroristických útokoch na americké ciele z 11. septembra 2001 obnovená. Informuje o tom sobotňajšie vydanie viedenského denníka Die Presse s odvolaním sa na rakúskych politikov a bezpečnostných špecialistov.

Hovorca rakúskeho ministerstva obrany Michael Bauer existenciu spomínanej dohody pre denník ani nepotvrdil, ani nepoprel.
      
K dohode sa nechcelo vyjadriť ani veľvyslanectvo USA v Rakúsku, poukázalo však na "veľmi dobrú spoluprácu s rakúskymi ozbrojenými silami a rakúskymi spravodajskými službami".
      
Pracovisko vojenskej spravodajskej služby HNaA na vrchu Königswarte pri Hainburgu pri rakúsko-slovenských hraniciach je podľa Die Presse stále v prevádzke. V armádnych kruhoch kolovali fámy, že jeho drahé vybavenie pochádza z USA. K dohode medzi NSA a Rakúskom vraj existuje príloha z predchádzajúceho desaťročia, ktorú mali podpísať niekdajší riaditeľ NSA Michael Hayden a rakúsky ľudovecký minister obrany v rokoch 2003-2007 Günther Platter. V Platterovom úrade, ktorý je v súčasnosti tirolským hajtmanom, však o tom podľa Die Presse nič nevedia.
      
Súčasný šéf rakúskeho rezortu obrany Gerald Klug naposledy reagoval na pôde parlamentného vyšetrovacieho výboru pre obranu na tému NSA mlčaním. Jeho ministerstvo kontakty s NSA nepoprelo, aj keď zdôraznilo, že HNaA nerealizuje žiadnu masovú výmenu údajov s inými spravodajskými službami. Financovanie opravy pracoviska pri Hainburgu Američanmi však ministerstvo poprelo. Či americká strana poskytla pracovisku moderné vybavenie, nechcel jeho hovorca pre Die Presse povedať, no potvrdil, že v časoch studenej vojny to bola predsunutá základňa USA, ktorí ju financovali.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu