Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveriteľný príbeh zo Studne majora Zemana: Šialenec Brůna sa stal geniálnym vedcom!

Zábery z epizódy Studna. Zobraziť galériu (3)
Zábery z epizódy Studna. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Epizóda Studňa je asi najznámejšou z legendárneho seriálu 30 prípadov majora Zemana. Jej hororové finále, v ktorom šialený otec sekerou zabije matku, svojho syna hodí do studne a podpáli rodinný dom, už má doslova kultový status. Celá epizóda je pritom inšpirovaná skutočnou udalosťou. Zo syna, ktorý jediný prežil šialené vraždenie, sa stal úspešný vedec. Spomienky na tento legendárny diel oživilo aj reprízovanie seriálu na jednej z televíznych staníc. Tá práve včera vysielala zrejme najslávnejšiu časť natočenú podľa skutočnej udalosti.

Epizóda studňa je postavená na skutočnej tragédií rodiny Jelínkovcov. Podobne ako v seriáli, aj v skutočnom živore susedské konflikty a hádky dohnali otca uzavretej rodiny ku šialenému skutku. Rozhodol sa, že celú rodinu, vrátane seba, znesie zo sveta. Všetko sa odohralo takmer rovnako. Syn Stanislav Jelínek, ktorý všetko prežil a vyštveral sa zo studne, skončil na krátko v psychiatrickej liečebni v Bohniciach. Jeho ďalší životný príbeh zmapoval český denník Blesk. Jelínkova sesternica Marie Dekastello pre noviny povedala, že v Bohniciach bol Jelínek iba krátko. "Modriny na tele, ani škrabance na tvári a rukách, sa mu ešte úplne nezahojili," povedala. Podľa sesternice sa Jelínek angažoval v tajnom vojenskom výskume jadrových technológií. Všetko sa odohrávalo v roku 1968, keď v spoločnosti zavládlo uvoľnenie a nadšenie z Pražskej jari. Viac slobody bolo vtedy cítiť aj vo vedeckej komunite. Jelínek dokonca dostal pracovnú ponuku zo Spojených štátov. Všetko však zastavil príchod sovietskych tankov 21. augusta 1968.

Filmový Stanislav Jelínek - mladý Brůna. Stvárnil ho herec Josef Kubíček.

Zábery z epizódy Studna,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Namiesto USA Moskva

Podľa sesternice žil odvtedy Stanislav Jelínek pod dozorom. Na tri roky ho však pustili pracovať do Moskvy. Tu úspešný vedec veľa cestoval a vydával knihy, píše Blesk. Počas svojho pobytu v Sovietskom zväze si našiel aj nevestu - Rusku.

Po návrate do Československa strávil Stanislav Jelínek takmer desať rokov v izolácií. Dostal sa totiž na tajnú základňu Těchonín v Orlických horách.

Podľa Marie Dekastello však nakoniec manželka dokopala Jelínka k tomu, aby sa vzdal vedeckej kariéry. Zbytok aktívneho života pracoval ako knihovník a venoval sa svojej záhrade. Ako dôchodca bol hrdým včelárom, v roku 2002 zomrel vo veku 73 rokov po mozgovej príhode.

Šialený otec v seriáli 30 prípadov majora Zemana.

Zábery z epizódy Studna,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu