Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mních sa obklopoval luxusom a ženami, teraz má problém: Čaká ho súd!

Mních Luang Pu Nenkham
Mních Luang Pu Nenkham (Zdroj: YouTube greb)

BANGKOK - Mediálne najznámejší thajský budhistický mních lieta súkromným lietadlom, nosí tašku luxusnej značky Louis Vuitton a má vraj osem žien. Luang Pu Nenkham svojím štýlom života pobúril časť thajských duchovných a čoskoro ho čaká súd. Predstavený jedného z kláštorov ho podľa serveru britského denníka The Telegraph zažaloval a označil za falošného mnícha.

Poprask spôsobilo koncom júna v tejto ázijskej krajine video natočené na palube súkromného lietadla, ktoré zachytilo spomínaného mnícha, ako sa na svojich kolegov pozerá spoza štýlových leteckých slnečných okuliarov a vedľa seba má položenú drahú tašku značky Louis Vuitton.

Thajský úrad, ktorý má na starosti dohľad nad asi 200 000 budhistickými mníchmi v krajine, po zhliadnutí záberov všetkých duchovných varoval, aby sa podobnému neskromnému správaniu vyhýbali.

Luang Pu Nenkham však iba s varovaním nevyviazne. O rozsahu jeho prípadu svedčí fakt, že sa ním zaoberá thajská tajná služba. Tá zistila, že luxus nie je jeho jediným hriechom. Opát (34) jedného z thajských kláštorov je tiež ženatý a udržiava vzťahy s najmenej ôsmimi ženami. Mnísi pritom musia dodržiavať celibát.

Prípady nevhodného správania budhistických duchovných nie sú v Thajsku výnimkou, či už sa týkajú sexu, drog či jazdy v luxusných autách. Len v minulom roku dostalo za nevhodné správanie napomenutie 300 mníchov, niektorí z nich boli dokonca mníšstva zbavení. Luang Pu Nenkham sa však rozsahom svojho svetského života úplne vymyká a obrátil proti sebe hnev verejnosti.

Opát a mnísi z jeho okolia majú podľa médií desiatky bankových účtov, na ktoré prúdia peniaze z verejných darov. Okolo jeho osoby prebieha vyšetrovanie aféry s praním špinavých peňazí. Údajne má tiež dva domy a trinásť automobilov.

Aj preto sa "falošný mních", ktorý okrem iného tvrdí, že dokáže chodiť po vodnej hladine, dostane pred súd. Úrady ho už vyzvali, aby sa vrátil do Thajska z Európy, kde je v súčasnosti na cestách. Ak tak neurobí, prizná tým vraj vinu a zrejme príde prinajmenšom o svoju duchovnú hodnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu