Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vatikán dosiahol vlani rozpočtový prebytok vo výške 2,2 miliardy eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN - Vatikán v roku 2012 zmazal dieru v rozpočte a vykázal prebytok vo výške 2,2 miliardy eur. To je dobrá správa pre Svätú stolicu, ktorou otriasa škandál jej banky, konštatuje agentúra AP.

Z výročnej správy Svätej stolice vyplýva, že sa jej vďaka lepšiemu finančnému manažmentu podarilo nielen zlikvidovať deficit vo výške 14,9 miliardy eur z predchádzajúceho roku 2011, ale dokonca dosiahla prebytok v rozpočte.

A to v situácii, keď výška finančných darov od veriacich klesla o 12 % a nová daň z nehnuteľností, ktorú zaviedla talianska vláda v rámci úsporných opatrení, odčerpala z vatikánskeho rozpočtu 5 miliónov eur.

Mestský štát Vatikán, ktorý prevádzkuje vatikánske múzeá, poštu a obchod, zaznamenal vlani nárast zisku na 23,08 milióna eur z 21,8 milióna eur v roku 2011. Mestský štát mal minulý rok 1936 zamestnancov, o 50 viac ako v predchádzajúcom roku.

Uverejneniu výročnej správy, ktorú v stredu (3.7.) schválila skupina kardinálov, predchádzal jeden z najhorších týždňov v histórii vatikánskych finančných záležitostí.

Pápež František už vymenoval komisiu, ktorá vyšetrí škandál s údajným praním peňazí vo Vatikánskej banke. Talianska polícia totiž zatkla hlavného účtovníka banky Scarana a preveruje sériu podozrivých transakcií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu