Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dráma po štarte vesmírnej rakety: Vo vzduchu explodovalo 200 ton paliva!

Raketa sa zrútila krátko po štarte
Raketa sa zrútila krátko po štarte (Zdroj: YouTube)

BAJKONUR - Ruská raketa bez posádky havarovala dnes krátko po štarte z kozmodrómu Bajkonur. Vesmírny stroj Proton-M mal na obežnú dráhu vyniesť tri navigačné družice, namiesto toho sa však zrútil do kazašskej pustatiny. Žiadne zranenia neboli hlásené.

Proton mal vyniesť na obežnú dráhu ďalšie tri družice pre ruský globálny polohový systém Glonass. Neúspešný pokus o štart vysielala v priamom prenose štátna televízia Rossija 24.

Len niekoľko sekúnd po štarte sa raketa odchýlila od plánovaného kurzu, explodovala a začala horieť. Jej zvyšky dopadli na zem neďaleko odpaľovacej rampy číslo 81 v areáli Bajkonuru. Incident sa zaobišiel bez zranení, keďže pracovníci kozmodrómu sa v čase štartu uchýlili do krytov.

V Kazachstane havarovala raketa

Úrady zvažujú evakuáciu miest a obcí v riedko osídlenej oblasti v okolí Bajkonuru, keďže pri havárii došlo k úniku a vznieteniu približne 200 ton toxického raketového paliva, čo by mohlo potenciálne ohroziť zdravie obyvateľstva.

Podľa zdrojov z ruského vesmírneho priemyslu nehoda pravdepodobne spôsobí pozastavenie kozmických letov z Bajkonuru na ďalšie dva až tri mesiace. Škody spôsobené stratou troch satelitov, sa odhadujú na 200 miliónov dolárov (154 miliónov eur).

Príčiny havárie rakety nie sú známe a predbežnú správu by mali vyšetrovatelia zverejniť o dva až tri dni. Podľa nepotvrdených špekulácií zrejme zlyhal raketový motor alebo navádzací systém.

Za ostatné tri roky ide už o druhý neúspešný štart Protonu-M. V decembri 2010 sa raketa nesúca tri družice Glonass odchýlila od kurzu a zrútila sa do Tichého oceánu. Na príčine boli podľa vyšetrovateľov problémy s raketovým motorom DM-03.

Ruský vesmírny program utrpel v uplynulých rokoch sériu ponižujúcich neúspechov, ktoré sú podľa kritikov následkom dlhodobej finančnej poddimenzovanosti a s tým súvisiaceho odlivu mozgov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu