Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Obama: Afrika ekonomicky napreduje, ale zaostáva v oblasti práv

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

KAPSKÉ MESTO - Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že mnoho afrických ekonomík zaznamenáva rýchly rast, ale pokrok v oblasti politických a ľudských práv je pomalší.

"Niet pochýb o tom, že Afrika je v pohybe, ale nenapreduje dostatočne rýchlo (napríklad) pre dieťa stále sa potácajúce v chudobe v zabudnutom meste, pre demonštrantov bitých v Harare alebo pre ženu znásilnenú vo východnom Kongu," vyhlásil Obama dnes v príhovore v Kapskom Meste.

Americký prezident informoval, že USA chcú v najbližších piatich rokoch investovať sedem miliárd dolárov do rozširovania elektrickej siete v Afrike. K tejto sume ďalšími deviatimi miliardami dolárov prispeje súkromný sektor. Obama dodal, že projekt sa bude realizovať v súčinnosti s vládami krajín Afriky, kde väčšina ľudí nemá pravidelné dodávky elektrickej energie.  

Obama súčasne uviedol, že chce hlavy štátov a vlád afrického kontinentu pozvať na budúci rok na spoločný summit, ktorý by mal byť "novou kapitolou" v africko-amerických vzťahoch.

Americký prezident sa dnes v rámci posledného dňa návštevy v JAR prihovoril aj študentom univerzity v Kapskom Meste, pričom vyhlásil, že svoju prvú politickú akciu podnikol práve kvôli apartheidu v Juhoafrickej republike. Dodal, že mal vtedy 19 rokov a prvý politický prejav jeho života trval dve minúty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu