Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ekvádor oficiálne požiadal Moskvu o rokovania o osude Snowdena

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ekvádor oficiálne požiadal Kremeľ o začatie rozhovorov o osude bývalého pracovníka americkej CIA Edwarda Snowdena, ktorý je na úteku pred americkými úradmi a nachádza sa v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremeťjevo. Informovala o tom dnes ruská štátna televízia.

Snowden požiadal latinskoamerickú krajinu o azyl. Do Ruska priletel z Hongkongu minulý týždeň v nedeľu. Televízia Rossija-24 uviedla, že Moskvu o rokovanie požiadal ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo.

Ekvádorská vláda predtým ohlásila, že Snowdenovu žiadosť o azyl bude posudzovať až vtedy, keď tento bývalý zamestnanec CIA vkročí na ekvádorské územie alebo do diplomatických priestorov Ekvádora.

Aby sa Snowden dostal na ekvádorské veľvyslanectvo v Moskve, musel by prejsť ruskou bezpečnostnou kontrolou na hraniciach na letisku Šeremeťjevo, pripomína agentúra DPA.

Edwardowi Snowdenovi, ktorý je stíhaný za odhalenie tajných sledovacích programov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), odobrali americké úrady pas a žiadajú Rusko, aby ho vydalo do USA.

Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej Dumy Alexej Puškov označil prípad Snowdena za tragický. "Idealista Snowden bol očividne presvedčený, že to bude mať priebeh ako v hollywoodskom filme: vyzradím tajomstvo a demokracia zvíťazí. Ale život a Spojené štáty sú ťažším orieškom," napísal ruský predstaviteľ na svojom profile na sociálnej sieti Twitter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu