Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivistky Femen väznené v Tunisku sa dostali na slobodu

Aktivistky Femen väznené v Tunisku sa dostali na slobodu Zobraziť galériu (4)
Aktivistky Femen väznené v Tunisku sa dostali na slobodu (Zdroj: SITA)

TUNIS - Trom aktivistkám hnutia Femen, ktoré väznili v Tunisku za ohrozenie verejnej morálky, tuniský súd v stredu odvolacom konaní zmenil trest na podmienečný.

Mladé ženy - dve Francúzky a jedna Nemka - sú na slobode od stredy večera, keď im tuniské úrady vydali príslušné doklady. Noc strávili na medzinárodnom letisku Tunis-Kartágo, odkiaľ sa dnes vrátia do Európy, informovala agentúra DPA a francúzske médiá.

Aktivistky Femen väznené v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Aktivistky strávili v tuniskej vyšetrovacej väzbe mesiac po tom, ako na podporu svojej tuniskej kolegyne Aminy Sboui usporiadali pred justičným palácom Tunise protestnú akciu, počas ktorej boli do pol pása nahé.

Počas stredajšieho odvolacieho konania pred súdom tri západné aktivistky prvýkrát vyjadrili ľútosť nad svojím činom a ospravedlnili sa zaň, keďže údajne nemali v úmysle šokovať Tunisanov až do takej miery. Francúzka Pauline Hillierová uviedla, že "nemôže byť ani reči o tom, že by to ešte niekedy zopakovali".

Aktivistky Femen väznené v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prvostupňový súd odsúdil tri aktivistky na štyri mesiace a jeden deň straty slobody za nemravné správanie na verejnosti, urážku morálky a ohrozenie verejného poriadku.

Obhajca žien kritizoval vynesené tresty ako veľmi prísne a neprimerané závažnosti spáchaného priestupku. Porovnal ich pritom s rozsudkami nad skupinou podozrivých z vlaňajšieho davového útoku na americkú ambasádu, ktorí dostali len podmienečné tresty.

Aktivistky Femen väznené v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsko a Nemecko, odkiaľ aktivistky pochádzajú, ako aj EÚ vyjadrili v reakcii ľútosť nad prísnosťou trestu. Protest Femen v Tunise bol prvou podobnou provokatívnou akciou v arabskom svete, kde je nahota tabu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu