Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Česká polícia opäť zasahovala: Exposlancovi ODS vzala počítač a telefón

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Senátor a niekdajší poslanec Občianskej demokratickej strany (ODS) Tomáš Kladívko sa stal ďalším popredným českým politikom, ktorého byt i regionálnu kanceláriu prehľadala polícia.

Podľa dnešného vyjadrenia samotného senátora si pri utorkových prehliadkach, ktorých dôvody neprezradil, odniesla okrem iného počítač a mobilný telefón. Osobne však vylučuje súvislosť s nedávnym zásahom príslušníkov Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úrade vlády ČR, či obvinením jeho zamestnancov, pracovníkov Vojenského spravodajstva. "Myslím si, že to určite nemá súvislosť s Vojenským spravodajstvom ani s pražskými kauzami," uviedol pre Český rozhlas.

Senátor, ktorého zvolili do hornej komory českého parlamentu v roku 2008, tam pôsobí ako predseda volebnej komisie a člen výboru pre zahraničie, obranu a bezpečnosť. Vo výboroch pre obranu a bezpečnosť predsedal i komisii pre kontrolu používania sledovacej techniky Políciou ČR.

 Kladívko, ktorý dementoval správy o prehliadke jeho kancelárie v sídle Senátu, sa vraj viac dozvie o pozadí zásahu vo štvrtok, keď má prísť na políciu. Rodák zo Smíchova sa v oficiálnom životopise na webovej stránke označuje za "čistokrvného Pražana". V období pred nežnou revolúciou pôsobil ako programátor v podniku Kancelářske stroje Praha, neskôr v oblasti rozvoja riadenia a výpočtovej techniky v spotrebnom družstve Jednota Praha-západ.

Až do roku 1989 nebol členom ani kandidátom žiadnej politickej strany. V novembri 1989 sa podieľal na vzniku Občianskeho fóra v Prahe 9 a na jeho následnej práci v tomto obvode. Neskôr pôsobil ako člen obvodnej rady, zástupca starostu mestskej časti a starosta Prahy 9. V rokoch 1997-2008 bol poslancom českého parlamentu. Členom ODS je od roku 1991, od roku 1998 je podpredsedom jej pražskej organizácie. Niekdajší futbalista Dukly a Bohemians Praha sa medzičasom venuje športu už iba rekreačne. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu