Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zrážky v Česku opäť spôsobili problémy, hasiči majú plné ruky práce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip)

PRAHA - Intenzívne zrážky počas uplynulej noci spôsobili rozvodnenie vodných tokov prakticky na celom území ČR.

Povodňovú úroveň hlásili v poludňajších hodinách z viac ako 60 miest krajiny. V 23 prípadoch išlo o druhý, v ďalších piatich dokonca o tretí povodňový stupeň.

Stav ohrozenia bol medzičasom v platnosti na siedmich miestach, najhoršia je situácia na Smědé v okolí Liberca a Novohradke v okolí mesta Chrudim. Najvyšší povodňový stupeň platí naďalej aj na hornom úseku Labe i na Doubrave v dvoch lokalitách na Vysočine a v okolí Pardubíc.

Podobne dramatická je aj situácia na Zlatom potoku v Dobroníne. Na Jizere v Jablonci nad Jizerou však hladina rieky už dostatočne klesla, takže tretí stupeň tam odvolali, iformovala spravodajská televízia ČT24 a internetový portál iDNES.cz.

Podľa aktualizovaných informácií Českého hydrometeorologického ústavu zostáva tretí povodňový stupeň v platnosti na Smědé, Novohradke a jednej lokalite na Doubrave. V Ronove hrozí zrútenie historického mosta.

Hasiči majú však plné ruky práce s odčerpávaním vody zo zaplavených pivníc a nižšie položených stavieb vo viacerých krajoch ČR. Preventívne opatrenia začal podnikať aj pražský magistrát v súvislosti s opätovným zvýšením hladiny Vltavy na jej úseku v hlavnom meste ČR.

Ústredná povodňová komisia upozornila na pokračujúce zrážky, ktoré v stredu zasiahnu aj severovýchod ČR, ako aj na nárazový vietor, riziko záplav a zosuvov pôdy. Tretí stupeň hrozí podľa jej predsedu, ministra životného prostredia v demisii Tomáša Chalupu, nielen na Novohradke, Doubrave a Smědé, ale aj na Chrudimke, hornej Sázave a jej prítokoch, ďalej na Nežárke, hornej Dyji, Svratke, Jihlave, hornom úseku Labe, Jizerke, Lužickej Nise a vodných tokoch v Šluknovskom výbežku.

"Kulmináciu na malých tokoch prameniacich na Českomoravskej vrchovine očakávame v dôsledku predpokladaného zníženia intenzity zrážok v tejto oblasti v priebehu dnešného popoludnia, kulmináciu v oblasti Krkonôš v noci na stredu," uviedol predseda komisie.

Grémium vyzvalo správy jednotlivých povodí, aby vypustili priehrady a tiež odpratali z korýt riek techniku, používanú v nedávnej minulosti. V oblastiach, kde platí druhý alebo tretí stupeň povodňovej aktivity, platí opäť zákaz plavby. Meteorológovia varovali aktuálne pred kúpaním sa v rozvodnených riekach alebo využívaním týchto tokov na vodácke športy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu