Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf FBI priznal: Bezpilotné lietadlá využívame aj doma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Kontroverzné bezpilotné lietadlá využíva americká armáda aj na území Spojených štátov. V stredu to priznal šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robert Mueller, ktorý to povedal členom Kongresu.

Podľa neho však ide len o "minimálny počet" takýchto prípadov a lietadlá majú čisto "prieskumné" účely. Okrem FBI disponujú týmito strojmi aj ďalšie americké bezpečnostné agentúry, ktoré s pomocou nich napríklad monitorujú hranicu s Mexikom.

Niektorým členom Kongresu sa však využívanie bezpilotných lietadiel na území USA nepáči. "Myslím, že v hre je právo na súkromie," povedal senátor Chuck Grassley v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN. Spochybnil pritom legálnosť takého postupu.

"Ak má ich používanie oporu v legislatíve, mali by nám to povedať," dodal. Podobný názor má aj senátor Ron Paul, ktorý tvrdí, že bezpilotné lietadlá sa môžu využiť len v prípade, keď dá na to súhlas sudca. "Tipujem, že na tieto vecičky nemajú povolenie, len tak si lietajú. Som proti tomu," povedal pre agentúru AFP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu