Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ruskom otriasli explózie: Vypukla panika, Moskva posiela lietadlá!

Výbuch muničného skladu v Rusku
Výbuch muničného skladu v Rusku (Zdroj: YouTube)

SAMARA – Séria silných výbuchov dnes vystrašila obyvateľov Povolgskej Samary. Podľa správ ruských médií zazneli explózie z vojenského priestoru u neďalekého mesta Čapajevsk.

Výbuchy boli tak silné, že v obytných štvrtiach vzdialených 15 kilometrov od testovacej strelnice sa chveli okenné sklá a zaparkovaným autám sa spustil alarm. Ruské armádne zdroje zatiaľ príčinu aj následky explózií taja. Uviedli iba, že zranenia utrpel jeden človek. Nebezpečenstvo okolitým mestám "podľa predbežných údajov" vraj nehrozí, na odstránení škôd sa pracuje. Podľa agentúry ITAR-TASS k explóziám došlo pri likvidácii starej munície.

Na strelnici je údajne uskladnených 10 až 13 miliónov kusov bližšie nešpecifikovaných nábojov. Obyvatelia okolitých obcí boli evakuovaní, požiar, ktorý po explózii na strelnici prepukol, sa rozšíril do okolitých lesov. Na likvidácii ohňa sa podieľajú dva hasičské vlaky. Z Moskvy do Samary mieria dve lietadlá s robotmi pre diaľkovú manipuláciu s trhavinami.

V meste Čapajevsk, kde žije asi 75.000 ľudí, podľa miestnych médií prepukla panika. Obyvatelia nemajú žiadne informácie, polícia je bezradná. Na štátnej ceste spájajúcej Moskvu s Volgogradom, ktorý prechádza Samarou, stoja kolóny vozidiel. Zo strelnice podľa samarského rozhlasu lietajú šrapnely a dopadajú na kapoty automobilov. Niekoľko stavieb padajúce nábojnice vážne poškodili. Explózie podľa miestnych bloggerov neustávajú.

Výbuchy v muničných skladoch nie sú v Rusku výnimkou. Vlani na jeseň explodovali štyri tony starej munície na stanici vojenskej strelnice u uralského Orenburgu. Zranení boli štyria ľudia. V lete v orenburgskej oblasti zachvátil požiar muničný sklad, do likvidácie ohňa sa zapojilo tisíc hasičov. Do nemocnice v Buzuluku boli s popáleninami prevezení traja ľudia.

K jednému z najväčších podobných nešťastí došlo začiatkom júna 2011 v Udmurtsku, kde explodovali staré náboje určené na likvidáciu. Spôsobená škoda dosahovala sumy jednej miliardy rubľov. Výbuchy poškodili celkovo 2862 domov v 32 obciach a spôsobili smrť dvoch ľudí.

Výbuch muničného skladu v Rusku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu