Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Štát vyhlásil vojnu fajčiarom: Chcú im odoberať deti a hrozí im basa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RIGA – Lotyšský parlament dnes schválil novelu "protifajčiarskeho" zákona, do ktorej sa dostal paragraf o trestnej zodpovednosti rodičov za fajčenie v prítomnosti detí. Vstup zákona do platnosti vyžaduje ešte podpis hlavy štátu, ktorej postoj podľa médií ešte nie je celkom jasný.

"Autori novely zdôrazňujú, že zákon neznamená automatické odobratie detí z rodín fajčiarov," uviedol moskovský rozhlas. Nové paragrafy vraj majú pomôcť ľuďom uvedomiť si, ako veľmi fajčenie škodí zdraviu, a prinútiť ich viac myslieť na zdravie potomkov.

Fajčenie v reštauráciách a baroch sa v Lotyšsku dostalo "mimo zákon" už v máji 2010, neskôr niektoré mestá zakázali aj fajčenie na balkónoch a v otvorených oknách a teraz majú prísť na rad aj domácnosti. "Škodlivý zlozvyk sa stavia na úroveň domáceho násilia, sexuálneho zneužívania a iného zaobchádzania, ktoré môže ohroziť zdravie či život detí," poznamenal internetový denník gazeta.ru.

Ako dieťa sa chápe každá osoba mladšia ako 18 rokov a za fajčenie v jej prítomnosti zrejme bude hroziť až trojročné väzenie či pokuta vo výške 60 minimálnych platov, nehovoriac o hrozbe odobratia detí. Vraj aj ministerstvo spravodlivosti sa obáva neprimeranosti "zločinu a trestu".

Nápad vzišiel zo združenia lotyšských lekárov. Jeho šéf argumentuje, že rodičia, ktorí si neuvedomujú nebezpečenstvo tabakového dymu, zvyčajne majú aj iné problémy, vrátane alkoholizmu a narkománie. Veľká pozornosť ruských médií voči lotyšským starostiam zrejme vyplýva zo skutočnosti, že onedlho majú aj medzi Kaliningradom a Vladivostokom platiť prvé protifajčiarske opatrenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu