Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najhorší deň v Egyptskej histórii: Turista zničil chrám v Luxore, napísal "Bol som tu"!

Čínsky školák počmáral starobylý chrám v Luxore
Čínsky školák počmáral starobylý chrám v Luxore (Zdroj: edition.cnn.com)

PEKING - Pätnásťročný Číňan počmáral v chráme v egyptskom Luxore starobylý kamenný reliéf nápisom "Ting Ťin-chao bol tu". Prípad vyvolal v Číne diskusiu o správaní čínskych turistov v zahraničí, ktoré dokonca aj vicepremiér Wang I kritizoval ako "necivilizované", informovala dnes s odvolaním sa na čínske médiá tlačová agentúra DPA.

Mladík sa stal terčom zloby čínskych blogerov. Príval ich komentárov donútil rodičov pätnásťročného chlapca k verejnému ospravedlneniu. Na snímke zverejnenej na čínskom mikroblogu Weibo je vidieť rad čínskych znakov vyrytých do pieskovcovej dosky s basreliéfom. "Ting Ťin-chao bol tu," znie nápis. Podľa denníka China Daily sa obeťou vandalizmu stal jeden z chrámov v Luxore na brehu rieky Níl, kde sa nachádzajú až 3500 rokov staré pamiatky.

Užívateľov internetu čin mladíka rozhneval. Podarilo sa im chlapca vystopovať a na webe zverejnili jeho dátum narodenia a miesto, kde študuje. Hackeri neskôr napadli stránky chlapcovej školy tak, aby pred vstupom na tieto stránky musel dotyčný najprv kliknúť na obrázok parodujúci graffiti. Tingovi rodičia uviedli, že keď sa chlapec o hackerských útokoch dozvedel, "preplakal celú noc".

Rodičia sa za vandalizmus svojho syna ospravedlnili v miestnych novinách. "Chceme sa ospravedlniť egyptskému ľudu a tiež ľuďom z celej Číny, ktorých pozornosť tento prípad pritiahol," uviedla matka v liste Modern Express.

Podľa nej syn, ktorý je žiakom základnej školy v Nankingu, spáchal svoj čin, keď bol mladší, a uvedomuje si závažnosť svojho konania. Incident prichádza potom, čo čínsky vicepremiér Wang Jang vyzval Číňanov, aby sa pri zahraničných cestách správali civilizovanejšie. Wang občanom vo svojom prejave zo 17. mája radil, aby na cestách nehovorili tak hlasno, prestali prechádzať cez cesty mimo priechodov, nepľuli a nevyrývali čínske znaky na pamiatky. 

Podľa spravodajského serveru BBC sú považovaní za hlučných a drzých turistov. "Tento prípad nie je iba problémom jednej osoby, ale vypovedá o vlastnostiach celého národa," poznamenal jeden z prispievateľov na sociálnej sieti Weibo. "Človek musí zomrieť, ak kvôli nemu národ stratí svoju tvár," napísal iný kritik. Vlani Číňania absolvovali 82 miliónov ciest do zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu